Istarski planinarski savez

ZAVRŠEN 1. VISOKOGORSKI TEČAJ ISTARSKOG PLANINARSKOG SAVEZA

VGT IPS 2017 diplomePovodom sve češćih pohoda u visokogorje (iznad 3500 m) i iskaznog  interesa planinara, a po uzoru na renomirane članice Hrvatskog planinarskog saveza, Istarski planinarski savez (IPS) organizirao je prvu visokogorsku edukaciju na razini tečaja (VGT). Temeljem kriterija stručnog znanja i iskustva, za voditelja VGT određen je Mladen Nikšić, pročelnik HGSS Stanice Pula, dok su za suradnike/edukatore VGT određeni Danijel Simonetti član PK Picugi Poreč i SPV Istra, te Boris Gajski, član AO Pula. O organizaciji VGT IPS-a obavještena je Komisija za alpinizam HPS-a i Vodička služba HPS-a.

Tečaju je pristupilo 14 polaznika (2 planinarke i 12 planinara), članovi PD “Glas Istre” Pula, PD “Pazinka” Pazin i HPD “Planik” Umag. Tečaj je održan u razdoblju od 30.3.2017. do 29.10.2017. godine. VGT se sastojao od šest teorijskih/pratičnih predavanja i tri visokogorske ture. Predavanja su održana u društvenom centru “Veli Jože” u Pazinu, a obuhvatila su teme: mehanika ledenjaka, tehnike kretanja i napredovanja, lavine, bivakiranje, visinska fiziologija i prva pomoć, te osnove spašavanja. Visokogorske ture održane su na lokacijama Grossglockner, Ortler i Marmolada. Na njima su praktički obrađene teme: priprema uspona, izrada osnovnog ledenjačkog naveza, kretanje i osiguranje, izrada sidrišta u snijegu, stijeni i ledu, komunikacija, izvlačenje i spašavanje iz ledenjačke pukotine, prisilno bivakiranje, izrada snježnog profila, procjena lavinske opasnosti i korištenje lavinske opreme.

Završni ispit održan je od 4.11. do 5.11.2017. u planinarskoj kući Žbevnica. Ispitna komisija je bila u sastavu: Vladimir Mesarić, instruktor HGSS, dr. Mario Franolić, instruktor ITLS, PP HGSS i Mladen Nikšić, voditelj VGT IPS 2017. Svih 14 kandidata uspješno je položilo završni ispit i primilo odgovarajuće “Uvjerenje” izdano od strane IPS-a. Ujedno valja ponoviti završnu poruku voditelja VGT Mladena Nikšića: “Bez obzira, da li je vaš izbor daljnje usavršavanje i širenje osobnih granica ili ne, ostavljam vam na brigu redovno održavanje svega što ste dobili ovim tečajem.“, kao i poruku člana ispitne komisije dr. Maria Franolića: “Visoke planine su mjesta sazrijevanja, čišćenja stresa, drugačijeg pogleda na svijet i život. Družite se s njima što češće, postati ćete još bolji ljudi.

U ime IPS-a zahvaljujemo se Gradu Pazinu na ustupljenoj dvorani u centru “Veli Jože”. Posebna zahvala voditelju tečaja, suradnicima/edukatorima i članovima ispitne komisije, koji su dragovoljno (bez naknade) s puno entuzijazma i uspješno osmislili i ostvarili ovu visokogorsku edukaciju. Pritom su nesebično darovali svoje znanje, iskustvo i vrijeme, uz korištenje vlastite opreme i vozila. Nadamo se da će novi visokogorci slijediti njihov primjer i uključiti se u edukaciju novih generacija, u želji da se visokogorstvo u Istri podigne na primjerenu (sigurnu) razinu.

U Puli, 8. studenog 2017.

Predsjednici IPS-a u razdoblju održavanja VGT:

Vladimir Rojnić i Goran Šepić

« of 8 »