Istarski planinarski savez

NA ŽBEVNICI ODRŽAN 15. DAN ISTARSKIH PLANINARA

U nedjelju 15. o.m. u prekrasnom jesenskom ugođaju, održan je na Žbevnici Dan istarskih planinara. Ovim jubilarnim 15-tim susretom istarskih planinara, ujedno je obilježeno dovršenja potpune obnove planinarske kuće pod Žbevnicom.

U selu Brest, početnoj i krajnjoj točki susreta, okupilo se 250 planinara i gostiju. Pristigla su istarska planinarska društva “Planik” Umag, “Glas Istre” i “Elektroistra” iz Pule, “Montero” Rovinj, “Pazinka”, “Skitaci” Labin, “Opatija”, “Knezgrad” Lovran, “Lisina” Matulji, zatim planinari iz društava susjedne županije “Strilež” Crikvenica, “Petehovac” Delnice, “Obruč” Jelenje, “Kamenjak”, “Platak” i “Pliš” iz Rijeke, te vjerni prijatelji iz Slovenije, planinari iz Obalnog planinskog društva “Koper”. Nakon okrjepe uz čaj, kavu i kolače u obnovljenoj planinarskoj kući, planinarilo se po cjelokupnom vršnom grebenu Žbevnice, sve do Špičastog vrha, koji je sa svojih 957 mnv najzapadniji hrvatski vrh na Ćićariji. Uz izvanrednu vidljivost, planinari su uživali u nezaboravnim vidicima, koji su se od Dolomita na sjeverozapadu nizali u krug preko prepoznatljivih obrisa Triglava, Kamniškog sedla, slov. Snežnika, te ćićarijskih vrhova i Vojaka sve do doline Mirne s Motovunom i svjetlucave površine Jadrana na zapadu.

Nakon prijeđenih 10 kilometara i ukupne visine od 440 metara, uslijedio je ručak ispred bivše škole u Brestu, gdje su se planinarima pridružili i žitelji sela Brest. Tom prilikom planinarima se obratio Goran Šepić, predsjednik istarskog planinarskog saveza. On je podsjetio na povijest planinarske kuće pod Žbevnicom, koja je obnovljena marom planinara HPD “Planik” Umag uz posebno zalaganje Svetislava Dušanića, te pomoć brojnih donatora i suradnika. Planinarska kuća je tako ponovno na usluzi brojnim planinarima i izletnicima, kao sigurno utočište i mjesto odmora. Igor Eterović, predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza, pozdravio je skup u ime njegovog predsjednika prof. dr. sc. Hrvoja Kraljevića i Izvršnog odbora, uz čestitke za 15. jubilarni susret. Potom su dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnim planinarima i udrugama. Priznanje za doprinos razvoju planinarstva u Istri primio je Serđo Težak iz PD “Elektroistra”, Zahvalnicu za doprinos razvoju planinarstva u Istri primila je “Udruga za upravljanje zajedničkom imovinom sela Brest” u čije je ime istu preuzeo gospodin Mladen Mikac, a Zlatnu značku za 12 učešća na Danu istarskih planinara primile su planinarke Gordana Plavšić iz PD “Glas Istre”, te Marija Roviš i Elda Zugan iz HPD “Planik”.

Susret je protekao u najboljem redu. Vodiči na pohodu bili su članovi Stanice planinarskih vodiča “Istra”, a osiguranje su vršili gorski spašavatelji iz HGSS Stanice Pula. Manifestaciju su organizirali Istarski planinarski savez i HPD “Planik” Umag, uz pomoć Doma za starije osobe Buzet i stanovnika sela Brest, kojima ide posebna zahvala.

 

Tekst:  Goran Šepić

Slike:   Gordana Plavšić i Darko Kalac