Istarski planinarski savez

Uspješno održan A modul – kretanje osiguranim planinarskim putevima


Realizacijom prvog A Modula Programa osposobljavanja – Kretanje osiguranim planinarskim putevima, Komisija za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, uspješno je pokrenula dugo očekivane planinarske pedagoške aktivnosti namijenjene za sve zainteresirane članove Istarskog planinarskog saveza.

Modul A startao je predavanjem, održanim 8.9.2021. u prostorijama PD „Pazinka“ u Pazinu, na kojem su se polaznici imali priliku uvodno upoznati s metodologijom i principima osposobljavanja u IPS-u, nakon čega je uslijedila stručna prezentacija manje poznatih činjenica o ispravnom izboru i korištenju osnovne i dopunske tehničke opreme, primjerenom odjećom, obućom i zaštitnim sredstvima, taktikama i tehnikama osiguravanja u napredovanju, kontroli rizika i postupcima u incidentnim situacijama, te minimalnoj razini psihofizičkih sposobnosti u odnosu na karakteristike težinskih razreda osiguranih planinarskih puteva. Svakom polazniku uručen je i certificirani stručni priručnik A Modula Programa IPS-a.

Praktični dio održan je 11.09. i 12.09.2021. u Sloveniji u Julijskim Alpama. Započet je u kontroliranim uvjetima 180 metara visoke stijene Grančišče iznad sela Mojstrana gdje su polaznici imali priliku doživjeti iskustvo na atraktivnim umjetnim putevima tzv. feratama: „Aljaževa pot“ težinskog razreda B (Schall) u dužini 300 m i „Pot mojstranških vever’c“ koja je puno zahtjevnija i ispostavljena a nalazi se u težinskom razredu C/D (Schall) ukupne dužine 250 m. Stručnim vođenjem ukazivalo se je na najčešće greške i ispravne tehnike upravljanja rizikom kojima su planinari na tim adrenalinskim putevima izloženi. Nakon savladavanja ovih umjetnih teškoća pristupilo se komparativnom doživljaju kretanja osiguranim planinarskim putem čija logika ne narušava estetski planinarski doživljaj a smjer kretanja prati prirodnu morfologiju stijene. Za tu svrhu odabrana je „Hanzova pot“ u 500 metara visokoj sjevernoj barijeri Male Mojstrovke (2332 m). Iako je izgrađena davne 1928. godine put danas predstavlja klasični planinarski uspon primjereno tehnički opremljen i označen težinskim razredom „zelo zahtevna pot“ prema klasifikaciji PZS (Planinska zveza Slovenije). Praktični dio A Modula zaključen je ciljanom stijenskom vježbom na primjereno izabranom poligonu za koji je poslužio ulazni dio osigurane „Hanzove poti“ na Prisojnik (Prisank, 2547 m), najdominantniji vrh u okolici alpskog prijevoja Vršič. U kontroliranim uvjetima polaznici su repetitivno uvježbavali postupke u incidentnim situacijama koje su očekivane u uvjetima kretanja osiguranim planinarskim putevima. Nakon kraćeg odmora i okrijepe u okruženju planinarskog doma Koče na Gozdu uslijedila je provjera stečenog znanja koja je potvrdila primjerenu osposobljenost svih polaznika, nakon čega su u evaluaciji aktivnosti svi sudionici izrazili svoje zadovoljstvo razinom i kvalitetom prijenosa i prihvaćanja znanja i vještina temeljenih didaktici i metodici Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog sveza.

A Modulu pristupilo je osam polaznika iz planinarskih društava PD “Pazinka“ Pazin, PD „Glas Istre“ Pula i PD/CA “Elektroistra“ Pula/Pola, dok je voditelj osposobljavanju bio ovlašteni edukator IPS-a G. Šepić uz asistenciju M. Nikšića pročelnika Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje Istarskog planinarskog saveza.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim polaznicima na ukazanom povjerenju i pokazanom interesu i ugodnom planinarskom druženju.

Aktivnost je realizirana uz potporu Saveza sportova Istarske županije.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Marijana Milevoj, Mladen Nikšić, Goran Šepić

« of 3 »