Istarski planinarski savez

15 godina od osnivanja PD/CA “ELEKTROISTRA” PULA/POLA


U četvrtak, 9.9.2021. godine u Puli, dvorištu Centra Rojc, obilježena je 15. godišnjica osnivanja PD/CA “ELEKTROISTRA” Pula/Pola. U nastavku donosimo govor predsjednika društva Dragana Drobnjaka sa proslave.

Mnogi do Vas danas ovdje prisutnih odlazili ste kao radnici HEP-ovog istarskog distribucijskog područja „Elektroistra“, sa sjedištem u Puli, u sklopu tadašnjeg društvenog standarda na organizirane izlete, pješačenja ili planinarenja. S vremenom je sazrijevala ideja o osnivanju planinarskog društva, te je točno na današnji dan prije 15 godina na inicijativu grupe planinara, 9. rujna 2006. godine na Koritima na Ćićariji, osnovano Planinarsko društvo „Elektroistra“ Pula. Osnivače danas želim i ponaosob imenovati. Bili su to: Armando Lui, Dragan Milevoj, Milan Kostadina, Enio Bugarin, Milan Zenzerović, Radivoj Đurđev, Alenka Pliško, Tamara Grbac, Aleksandar Daić, Vlatka Kalac, Marina Mihovilović, Davor Mišković, Radmila Ivanošić, Manda Jozić, Iva Radić, Dragan Drobnjak, Marko Roganović, te Marija i Damir Roviš. Prvi predsjednik društva (u dva mandata) bio je pok. Enio Bugarin, dugogodišnji iskusni pulski planinar. Na toj sam ga funkciji naslijedio 2015.g. godine. Društvo je odmah po osnivanju učlanjeno u krovne udruge Hrvatski planinarski savez i Istarski planinarski savez.

PD „Elektroistra“ je vrlo brzo usvojilo otvoreni oblik učlanjivanja, što je pridonijelo njegovoj popularnosti, te danas broji 150-200 članova godišnje. Formalne poveznice s HEP-om danas više nema, sjedište društva danas je u okviru Centra gradskih udruga „Rojc“ u Puli, no voljom svojih članova društvo zadržava svoj prvobitni naziv, kao podsjetnik na svoje izvore.
Društvo je 4. veljače 2020. godine donijelo nov, moderan statut koji rad društva još više otvara prema široj javnosti, s posebnim naglaskom na privlačenje mlađe populacije. U tom smislu treba istaknuti suradnju sa srednjim školama na ostvarenju dugoročnog programa pod nazivom „(P)osjeti prirodu – (P)ostani planinar“, kao i predavanja u cilju popularizacije planinarstva. Novim statutom društvo je u skladu s povijesnom i kulturnom istarskom tradicijom uvelo dvojezični naziv, tako da se sada zove Planinarsko društvo/Club Alpino „Elektroistra“ Pula/Pola.

Djelovanje
Godišnje se organizira dvadesetak planinarskih izleta/pohoda, s prosječno 30 učesnika. Planinari se ponajviše u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Osim Dinarida (obalne planine, otoci) ide se na izlete u ostala balkanska gorja (Karpati, Rodopi), kao i u atraktivna europska gorja (Alpe, Dolomiti, Tatre). Radi se uglavnom o jednodnevnim pohodima, no u planinarskoj sezoni organiziraju se i višednevni, pa i desetodnevni pohodi. Naši visokogorci i alpinisti ostvarili su niz značajnih uspona na zahtjevne europske vrhove. Ljubitelji planinarskih obilaznica i staza dugog hodanja prohodali su nekoliko takvih poznatih staza (IPP, Camino de Santiago), a posebno valja istaknuti Serđa Ostovića, koji je kao pratitelj slijepog planinara Feruča Lazarića 2020. godine prohodao Via Adriaticu (1100 km, Prevlaka-Kamenjak). Ponekad se koriste usluge lokalnih vodiča na terenu, pa je tako ostvarena suradnja i prijateljski odnosi s društvima: sve članice IPS-a, OPD Koper“ (Slovenija), PD „Dubovac“ iz Karlovca, PD Zabok, PD Bitovnja“ iz Kreševa (Federacija BiH). Sklopljeno je i pobratimstvo s PD „Bundek“ iz Murskog Središća. Zahvaljujući tome PD „Elektroistra“ je u dva navrata prohodalo „Srednje bosansku transverzalu broj 6“ (Fojnica – Prokoško jezero – Pogorelica – Bitovnja – Kreševo), te više puta sudjelovalo na popularnom „Vincekovom pohodu“ u Međimurju. Društvo je redovito prisutno i na regionalnim planinarskim manifestacijama Dan istarskih planinara i Pohod po IPP-u, ali i Sloveniji.

Od novih se članova očekuje da upišu i s uspjehom završe Opću planinarsku školu u organizaciji društva, koja se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Društvo naročito potiče edukaciju članova koji žele postati planinarski vodiči i markacisti. Planinarskim vodičima podmiruju se troškovi edukacije i godišnja članarina u strukovnoj udruzi Stanica vodiča Istra. Društvo je dosad školovalo 10 vodiča A standarda i 2 vodiča B standarda. Najaktivniji vodiči su: Sergio Težak, Klaudio Ferletta i Aleksandar Daić. Zahvaljujući dobroj organizaciji i vođenju izleta, u proteklih 15 godina (oko 300 izleta) dogodila se svega jedna lakša povreda.

PD „Elektroistra“ ima markacističku sekciju s 4 školovana markacista, čiji je voditelj Branko Prnjak. Markacistička sekcija održava planinarske putove (PP) na južnom grebenu Učke. Radi se o IPP-u od sela Mala Učka do Provrtenice, sa zapadnim prilazima iz Šušnjevice, Zagrada i Kožljaka; ukupno 24 kilometara trase PP-a. Od svoga osnutka društvo je ostvarilo brojne akcije čišćenja i obilježavanja svojih PP-a, kao i ugradnje novih tipiziranih putokaza HPS-a. U akcijama, osim markacista sudjeluju ostali članovi društva, a prvih godina značajna pomoć došla je od strane markacista PD-a „Glas Istre“ Pula (Nataša i Nina Radola, Vladimir Rojnić, Goran Kos). Isto tako članovi našeg društva odazvali su se brojnim akcijama interventnog održavanja IPP-a, organiziranim od strane IPS-a.

Godine 2014. uz pomoć IPS-a trasiran je, označen i otvoren PP 717, od Gradine (Kožljak) do kote 156 m. U čast prerano preminule, vrijedne i omiljene planinarke Jadranke Vake Raguž, ovaj PP nazvan je „Jadrankin put“.

Proteklih godina do sada su se zaslužnim planinarima uručila priznanja i zahvalnice IPS-a, te tri brončane i jedna srebrna medalja HPS-a.
Ove godine je predsjednik IPS-a Goran Šepić uručio još tri brončane medalje HPS-a i to: Zorko Ladavac , Dragan Milevoj i Robert Vojić. Srebrnu medalju je primio Aleksandar Daić i zlatnu medalju je primio Serđo Težak.

Podijeljene su diplome za završenu planinarsku školu 2020 i 2021 godinu.

Posebno priznanje je dobila Gordana Plavšić za dugotrajan rad u društvu i Vladimir Rojnić kao naš mentor i prijatelj društva.

Na kraju, zahvaljujemo se na dosadašnjoj suradnji i potpori žiteljima i udrugama na području Općine Kršan, a posebno TZ-i Općine Kršan i udruzi „Spod Učke“ iz Šušnjevice. Trebam istači i odličnu suradnju sa JU Park prirode Učka u tehničkom i financijskom dijelu. Ujedno se zahvaljujemo svim neimenovanim članovima društva, koji su na bilo koji način doprinijeli da PD „Elektroistra“ Pula uspješno prijeđe svojih prvih 15 godina djelovanja. U narednim godinama prema punoljetnosti, ohrabrimo se u nastojanju da se uspješno nastave i dovrše inicirani projekti: novo planinarsko sklonište „Kremenjak“ i planinarska obilaznica „Po stijenama Sisola“.”

Autor teksta: Dragan Drobnjak