Istarski planinarski savez

Predstavnici IPS-a na završnoj konferenciji EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“

Park prirode Učka - završna konferencija Učka 360
Predstavnici Istarskog planinarskog saveza dopredsjednica Patricija Jedrejčić i pročelnik komisije za pl. Puteve i IPP Vladimir Rojnić kao i drugi predstavnici pl. društava istre i Liburnije su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu ravnatelja Parka prirode Učke na završnu konferenciju projekta „Učka 360°“, koja se održala u petak, 2. srpnja 2021. godine s početkom u 16 sati u Centru za posjetitelje Poklon, u Parku prirode Učka.

Projekt „Učka 360°“ protekle tri i pol godine provodili su Javna ustanova „Park prirode Učka“ i partneri Općina Kršan i Udruga BIOM, s ciljem unaprjeđenja posjetiteljske infrastrukture u Parku te zaštite okoliša, prirodne i kulturne baštine.

U sklopu projektnih aktivnosti otvorena su tri volontersko-informacijska centra – u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi, interpretacijski centar „Vlaški puti“ u nekadašnjoj školi u Šušnjevici te polazišna točka za sve istraživače i zaljubljenike u prirodu – Centar za posjetitelje Poklon. Razvijeni su, također, i novi inovativni programi temeljeni na prirodnoj i kulturnoj baštini te su dodatno unaprijeđeni i prošireni postojeći edukativni programi.

Realizacijom svih projektnih aktivnosti Park prirode Učka prelazi na jednu sasvim novu razinu rada i djelovanja, posebno u domeni interpretacije i edukacije, kao i podizanja razine znanja posjetitelja i lokalnog stanovništva o Parku i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine.

Za planinare Istre i Istarskog planinarskog saveza posebno su interesantne teme planinarske infrastrukture, mogućnosti korištenja istih te planinarski putevi, kao i zaštita prirode te flora i fauna Učke.

Parku prirode Učka zahvaljujemo na pozivu, te kao partneru i suradniku u raznim projektima želimo puno uspjeha u daljnjem radu i upravljanju objektima dragoj nam Učki.

https://www.pp-ucka.hr/zavrsna-konferencija-ucka-360/
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/zavrsna-konferencija-projekta-ucka-360%CB%9A/

Autor teksta: Patricija Jedrejčić
Foto: PP Učka