Istarski planinarski savez

Druga generacija ovlaštenih edukatora u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog saveza

IPS edukatori 2021 ispit
Nakon poduže stanke zbog poštivanja kriznih mjera uslijed pandemije Covid-19, iskorištene za okončanje procesa konsolidacije Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarstvu Istarskog planinarskog saveza i usklađenja sa Zakonom o sportu, Komisija za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje (KVPPS) je usprkos ograničenim resursima započela realizaciju konkretnih aktivnosti na planu sustavnog osposobljavanja u kontroliranom upravljanju rizicima u visokogorskom planinarstvu za sve zainteresirane članice Istarskog planinarskog saveza.

Sukladno Planu aktivnosti KVPPS za 2021. godinu i uz suglasnosti Upravnog odbora IPS-a, organiziran je i uspješno izveden drugi ispitni pohod za stjecanje naziva „Ovlašteni edukator u visokogorskom planinarenju IPS-a“ koji se je, u terminu od 17. do 20. kolovoza. 2021. godine, održao u masivu Gran Paradiso (4061m) u Graianskim Alpama u autonomnoj regiji Valle d’Aosta, Italija.

Temeljem dostavljene dokumentacije, sukladno odredbama i kriterijima „Odluke o uvjetima i postupku stjecanja naziva Ovlašteni edukator IPS-a”, KVPPS je na svojoj sjednici održanoj u srpnju ove godine jednoglasno potvrdila pravo pristupa na ispit za naslov „Ovlašteni edukator IPS-a“ kandidatima M. Glaviću iz HPD „Planik“ Umag i S. Dobriću iz PD „Pazinka“ Pazin. Osim što su obojica dugogodišnji planinari s raznim specijalnostima u alpinizmu, speleologiji, planinarskom skijanju i gorskom spašavanju, već su iskazivali interes za edukaciju članova IPS-a kroz kojeg su procijenjeni kao odgovorni i kompetentni članovi IPS-a s potrebnim iskustvom i u pedagoškim vještinama.

Ovlašteno Povjerenstvo u sastavu M. Nikšić i G. Šepić, otvorilo je ispitni postupak već tijekom pristupnog uspona iz doline Val Savarenche (1820 m) do planinarskog doma Rif. Chabod (2759 m) koji se nastavio tijekom izvođenja kompleksnog uspona na vrh Gran Paradiso (4061 m) smjerom preko ledenjaka Ghi. di Laveciau i Ghi. del Gran Paradiso da bi kulminirao povratkom u Rif. Chabod. Ispitni postupak zaključen je naredni dan u uvjetima poligona na sigurnosno odabranom povoljnom mjestu ledenjaka Ghi. Di Laveciau nakon demonstracije postupka u incidentnim situacijama kojom su prilikom naziv „Ovlašteni edukator u visokogorskom planinarenju IPS-a“ uvjerljivo opravdala oba kandidata.

Provedeni ispitni postupak druge generacije ovlaštenih edukatora, nedvosmisleno je potvrdio da isključivo kvalitativno i kvantitativno iskustvo u visokogorskom planinarenju, rutina u znanju i vještinama, fizička sposobnost i planinarska zrelost uz ispravan osjećaj za osobnu i kolektivnu odgovornost svakog kandidata bez izuzetaka može garantirati utvrđenu razinu kompetentnog, sistematičnog i stručnog širenja znanja, tehnika i vještina na području planinarske odgovornosti IPS-a. Ovim temeljnim vrijednostima osposobljavanja u visokogorskom planinarenju IPS-a KVPPS vidi kao jedini put kojim se može beskompromisno doseći konačni pedagoški cilj, a to je ispravno detektiranje opasnosti koje proizlaze iz visokogorskog okruženja, te stručno, odgovorno i kontrolirano upravljanje rizicima kojima smo u njemu konstantno izloženi.

Aktivnost je realizirana uz potporu Saveza sportova Istarske županije.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Goran Šepić, Martin Glavić

« of 2 »