Istarski planinarski savez

Istarski markacisti u punom pogonu

Nakon „Covid-ne“ 2020. u kojoj se je na planinarskim putovima (PP) u Istri uglavnom samo interveniralo po dojavama, ovoga proljeća istarski markacisti uz pomoć dr. planinara i Tehničke službe JU PP Učka, ozbiljno su zasukali rukave.

Sezonu radova otvorilo je PD „Elektroistra“ još pod ostacima snježnog pokrivača, s postavljanjem novih putokaza na IPP-u od Male Učke do Kremenjaka. Nastavili su s čišćenjem i obnovom markacija na dionici IPP-a od Prodola do Provrtenice i na prilaznim putovima.

Markacisti PD „Opatija“ koji su o.g. najbrojniji i najbolje organizirani, zdušno rade na više frontova:

  • postavili su nove planinarske putokaze te očistili PP i obnovili markacije u zoni OPO Veprinac-Orjak-l.k. Brdo,
  • trenutno postavljaju nove pl. putokaze na dionici IPP-a od Ošalj vrha do Vojaka, te
  • rade pripremne terenske radove za novu pl. obilaznicu „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ u povodu 70. obljetnice PD „Opatija“

Markacisti PD „Glas Istre“, iako bez dvojice svojih vrijednih članova oboljelih od Covida, generalno su uredili PP od Bončić kuće do podnožja Županj vrha, te sam Županj vrh. Ovih dana nastavljaju s obnovom zapadnog dijela OS Marećica, te s postavom novih putokaza na potezu Korita-Veprinačka cesta.

Markacisti PD „Knezgrad“, najmalobrojniji ali uz pomoć aktivnih članova PD-a, također su već pri kraju s postavom novih pl. putokaza unutar područja Babino sklonište-Sedlo-Na Dole-Lovranska Draga, uz usputnu obnovu markacija.

Izvješća o ostalim aktivnostima ne stižu redovito, ali na terenu se vidi da:

  • markacisti HPD „Planik“ obnavljaju dionicu IPP-a od Kaldanije do Buja te su betonirali podnožje stošca na Žbevnici koji se urušavao,
  • markacisti PD „Pazinka“ na terenu traže drugo rješenje za PP 913 koji je prekinut izgradnjom punog profila AC Pazin-Tunel Učka, te pripremaju postavu novih pl. putokaza na dionici IPP-a od Korita do Ošalj vrha,
  • markacisti PD „Lisina“ uređuju novi PP 20 Preluk-LP (Matulji),
  • markacisti PD „Viškovo“ premarkiravaju pješačke staze Mošćeničke Drage u markacije različite od planinarskih, te
  • markacisti PD „Skitaci“ obnavljaju markacije na PP u okolici Plomina i postavljaju nove pl. putokaze na LPP+IPP-u.

Treba napomenuti da su koncem prošle i tijekom o.g. JU PP Učka i društva: „Glas Istre“, „Pazinka“, „Opatija“, „Lisina“, „Elektroistra“ i „Skitaci“ odvojili ukupno oko 38.000,00 kuna (vlastita sredstva!) za izradu novih stupova i pl. putokaza, tako da u skladištima imamo znatnu količinu materijala spremnog za montažu. Osim toga početkom lipnja zelenilo na stazama upravo je buknulo. Očito nas čeka znatno više posla od uobičajenog. Ipak, nastojati ćemo izvršiti veći dio planiranoga, u nadi da će ostati i pokoji vikend za izlet na drage nam vrhove.

Privitak: fotografije akcija 2021. iz arhiva PD-a članica IPS-a

U Puli, 16. lipnja 2021.

Vladimir Rojnić,
Povjerenik za IPP i ostale PP IPS-a

« of 3 »