Istarski planinarski savez

Održan 13. Dan istarskih planinara

Više od 240 planinara sudjelovalo je 18. listopada o.g. na 13. Danu istarskih planinara na Ćićariji. Na polaznu točku u Račju Vas stigli su članovi iz svih istarskih društava: “Glas Istre” i “Elektroistra” iz Pule, ” Skitaci” iz Labina, “Montero” iz Rovinja, “Pazinka” iz Pazina, “Ćićarija” iz Buja i “Planik” iz Umaga, zatim društva s Kvarnera: “Opatija” iz Opatije, “Kamenjak”, “Bazovica” i “Duga” iz Rijeke, “Knezgrad” iz Lovrana, “Lisina” iz Matulja i “Strilež” iz Crikvenice, kao i gosti iz Slovenije: “Obalno PD” iz Kopra i “Slavnik” iz Kozine.

U organizaciji Istarskog planinarskog saveza svake se godine tradicionalno ujesen održava zajednički pohod i druženje, a ovog je puta izabrana kružna panoramska tura preko Gomile i Marećice, s ishodištem u Račjoj Vasi. U organizaciji su posebno sudjelovali, pored Saveza, PD “Glas Istre” iz Pule i PD “Ćićarija” iz Buja. Pomoć za prihvat tako velikog broja ljudi pružili su i stanovnici Račje Vasi, ovog pitoresknog sela s 24 stanovnika na 692 metra n.m.v., a posebno je pomogao gospodin Tone Medica koji stanuje na trgu na kojem je organizirano okupljanje, ručak i druženje uz glazbu.

Vođenje je osigurala Stanica planinarskih vodiča Istra, a za sigurnost planinara brinula se Hrvatska gorska služba spašavanja, čiju ekipu je vodio pročelnik Mladen Nikšić. Nakon jutarnjeg okupljanja i čaja na placi ispred poznate česme s izvorom pitke vode u središtu mjesta, krenulo se pješačiti u dvije grupe. Teža, na čelu sa Sašom Kardinarom uputila se prema vrhu Gomila na 1.026 metara n.m.v., da bi se vratila preko Rašpora i Marećice natrag na polaznu točku. Trasa duljine oko 14 kilometara i ukupnog uspona od 650 metara prohodana je za 4,5 sata. Druga grupa na čelu s Josipom Horvatom, prohodala je 8 kilometara oko Svete Jelene, pa kroz Rašpor i preko Marećice, za 3,5 sati hoda.

Staze nisu zahtjevne, a većim dijelom prolaze kroz šumu koja je najljepša u ovo doba jeseni, blistajući u žuto-zeleno-crvenim tonovima. Markacije su generalno obnovljene, za što su se posebno potrudili markacisti planinarskog društva “Ćićarija” kao i pulski planinari. U taj su volonterski posao, kroz 9 akcija donirali 130 radnih sati i 2.400 kilometara vožnje osobnim vozilima. Dio ovog puta pod nazivom “Put božura”, zbog toga cvijeća na livadama, prvi je put označen 1988. godine. U tom je poduhvatu sudjelovao nedavno preminuli Josip Sakoman i PD Željezničar iz Zagreba koji su zaslužni za začetak mnoštva planinarskih puteva na Ćićariji.

U Račjoj Vasi uslijedio je ručak i druženje uz glazbu. Vrijeme je, srećom u nedjelju bilo naklonjeno posjetiteljima planine. Nije bilo kiše do 16 sati, kada je nakon polki i valcera na placi, sve okončano podjelom priznanja zaslužnim planinarima. Zlatnu značku za 12 učešća na pohodu na Dan istarskih planinara, primile su Jadranka Linardon i Jadranka Rodin. Priznanje za doprinos razvoju planinarstva u Istri, primilu su: Drago Struna, Gordana Plavšić, Dragan Drobnjak, Anton Finderle, Goran Šepić, Vladimir Rojnić, Nino Rocco, Darko Kalac, Diego Košta, Mirko Bjelan, Milivoj Filipović, Boris Petrić, Mario Stanić i Matija Perić.

Uz kišicu koja je počela rominjati, planinari su se oprostili od gostoljubivih domaćina, uz najavu budućih susreta u ovom prekrasnom kutku Istre i Lijepe Naše.