Istarski planinarski savez

In memoriam – Josip Sakoman

Dana 14. rujna 2015. godine umro je Josip Sakoman, poznati planinarski djelatnik iz Zagreba. Rođen je 18. studenog 1929. u Klinča Selu kraj Jastrebarskog. Po zanimanju željeznički službenik, proveo je svoj radni vijek u mnogim željezničkim postajama u BiH i Hrvatskoj, a posljednjih 20 godina u Upravi HŽ-a u Zagrebu.

Tridesetak godina bio je član HPD “Željezničar” Zagreb. U razdoblju 1969-70. tajnik Kamp odsjeka, a 1971-1972. tajnik tog društva. Istaknuo se dugogodišnjim organiziranjem redovnih tjednih izleta za velike planinarske skupine. Glavnu zaslugu ima za osnivanje prvotnog Istarskog planinarskog puta (IPP) od Slavnika do Vojaka, koji je sa suradnicima Franjom Znikom, Antunom Kraljem, Franjom Jermanom i dr. počeo trasirati 1971., a koja je svečano otvorena 1. svibnja 1976. Od neprocjenjive su važnosti uspješni kontakti Josipa Sakomana s lokalnim političarima i stanovništvom, bez čije pomoći bi ovu nakanu bilo teško ostvariti.

IPP je opskrbio vodičem-dnevnikom i značkama, te uredio na njemu kontrolne točke. Uz pomoć planinara iz mnogih društava, a posebno iz HPD “Željezničar” Zagreb i “Klikun” Pleternica, vodio je o svemu brigu skoro tri desetljeća. Neumorni je pisac članaka i promotor IPP-a u javnim i planinarskim glasilima, tako da je do 1998. godine IPP u cijelosti prošlo 2.146 planinara. Osim IPP-a markirani su također i prilazi iz Jelovica, Buzeta, Roča, Lupoglava i Velih Muna, te brojne kratice i spojni putovi. To ukupno čini preko 150 km obilježenih pl. putova, od kojih je većina i danas u upotrebi. Posjetio je istarske planine oko 200 puta, što u svojstvu voditelja grupe za trasiranje i održavanje pl. putova, što kao organizator planinarskih pohoda. Zbog bolesti i poodmaklih godina, od 1998. više nije bio planinarski aktivan.

Za svoj rad primio je brojna priznanja: brončani, srebrni i zlatni znak PSH, te srebrni znak PSJ. Na inicijativu Istarskog planinarskog saveza i OPD-a Koper, ujesen 2014. grebenski panoramski put Žbevnica-Golič nazvan je po njemu te se sada zove “Sakomanov put” / “Sakomanova pot”.

Istarski planinari i stanovnici Ćićarije, pamtiti će i poštovati Josipa Sakomana po njegovoj ljubavi prema Istri, koja se ogleda u velikom trudu uloženom u istarske planine i njihovoj promociji izvan Istre. Na taj način znatno je utjecao na razvoj suvremenog istarskog planinarstva, kako u slovenskom tako i u hrvatskom dijelu Istre.