Istarski planinarski savez

Suradnja Garmin Hrvatska i IPS

Temeljem preporuke Komisije za planinarske putove HPS, Istarski planinarski savez uz suglasnost svojih Članica uspostavio je suradnju s tvrtkom Garmin Hrvatska d.o.o. iz Zagreba.

Kao što je poznato, tvrtka Garmin jedan je od najvećih proizvođača GPS uređaja i digitalnih vektoriziranih zemljovida. Zemljovidi, od kojih je posljednja verzija za naše područje Adria TOPO PRO, periodično se ažuriraju s trasama i podacima, koje pri svojim izletima snimaju i dragovoljno ustupaju korisnici ovih uređaja. Na području istarskog gorja, ovu novu tehnologiju koristi sve veći broj planinara i izletnika. Godišnje se u Istri održe tri planinarske škole koje sadrže i osnove korištenja GPS uređaja, te još toliko specijaliziranih tečajeva za korištenje GPS uređaja i obradu tragova. Dnevno u prosjeku imamo jedan upit o GPX tragovima naših planinarskih putova, a planinarima koji se odluče na višednevne ture (npr. IPP u 8 dana) posuđujemo GPS uređaj s unesenim jednodnevnim rutama, uz kratku obuku.

Sukladno navedenom, nadležna povjerenstva IPS-a zaključila su da je poželjno i korisno pri idućem ažuriranju zemljovida Adria TOPO PRO, unijeti ažurirane GPX tragove službenih planinarskih putova u istarskom gorju, koji se nalaze u Registru PP Hrvatskog planinarskog saveza na stranici http://info.hps.hr/putovi/putovi To će doprinijeti boljem snalaženju na terenu i sigurnijem planinarenju. GPX tragovi su nedavno dostavljeni Garmin-u, a ažuriranje zemljovida predviđeno je u 2016. godini. Istovremeno, za potrebe kvalitetne obuke naših planinara i preporuke početnog uređaja, Garmin Hrvatska d.o.o. donirao je IPS-u najnoviji uređaj eTrex Touch 35 s kartom AdriaTOPO PRO, te pripadni banner koji je objavljen na našoj stranici. Radi se o poboljšanoj i “friendly” varijanti uređaja eTrex 30, s povećanim zaslonom.

Ujedno je dogovoren nastavak suradnje, na način da se u zemljovidu AdriaTOPO PRO, u opciji pretraživanja “Staze s nazivom” unesu najposjećenije planinarske staze u Istri – obilaznice LP, OPO, IPP i LPP u više jednodnevnih tura i dr. najljepši planinarski izleti u Istri.
Pripadna obrada GPX tragova i unos u zemljovid, izvršili bi se tijekom 2016. godine, uz koordinaciju nadležnih povjerenstava IPS-a i planinarskih društava održavatelja.