Istarski planinarski savez

Novi planinarski putokazi na središnjoj Ćićariji

LANIŠĆE

Članovi pulskog Planinarskog društva „Glas Istre“ bili su izrazito vrijedni ovog ljeta te su postavili čak 27 novih planinarskih stupova s ukupno 65 standardiziranih putokaza (tabela) HPS i jednim obavijesnim putokazom, na potezu od vrha Žbevnice do Brajkovog vrha. Na taj je način središnji dio Ćićarije pripremljen za sigurno planinarenje kako bi se posjetitelji uspavane istarske ljepotice Ćićarije mogli pouzdano snalaziti na planinarskim putevima i tako uživati u gorskom okruženju.

Radove postavljanja putokaza izvršili su markacisti pod vodstvom Vladimira Rojnića. Uz njega su sudjelovali još Goran Kos, Darko Kalac, Darko Lukšić, Danijel Lukšić, Omero Rauch i Sašo Trajčeski. Priskočili su u pomoć i markacisti iz ostalih društava Istarskom planinarskog saveza, i to: Egidij Gržinić iz umaškog Planika, Dragan Drobnjak i Serđo Ostović iz PD “Elektroistra” Pula, te Milivoje Topić iz bujske Ćićarije. Do većine stupova moglo se prići s vozilom, dok je do ostalih sve trebalo prenijeti ručno. Ostvarena je dobra suradnja s žiteljima Ćićarije, napose sa seoskim “županima” pri izboru lokacije stupova u samim naseljima i za skladištenje materijala. Gostoljubivi stanovnici često su planinare nudili osvježavajućim pićima.

Ovi su radovi nastavak akcija iz 2017. u trokutu Rašpor-Klenovšćak-Marećica, na koje inače održava bujsko PD Ćićarija, gdje su postavljena i 4 bagremova stupa.

Sredstva za izradu i postavljanje putokaza osigurali su Hrvatski planinarski savez, Istarski planinarski savez, Sportska zajednica Istarske županije i PD „Glas Istre“. Materijalni troškovi bili su oko 23.000 kuna a vrijednost volonterskog rada u protuvrijednosti od 7.000 kn.

Pulski planinari planiraju nastaviti s istim ili sličnim aktivnostima, u suradnji s Javnom upravom Park prirode “Učka”.

Tekst: Vladimir Rojnić i Anton Finderle
Foto: Vladimir Rojnić

« of 2 »