Istarski planinarski savez

IN MEMORIAM: VLADIMIRO – VLADO RADOVAN (1943-2023)

6. travnja 2023. u 80. godini života preminuo je Vladimiro – Vlado Radovan, najdugovječniji i jedan od najuspješnijih predsjednika planinarskog društva (PD) „Glas Istre“ iz Pule.

Vlado, kako smo ga mi zvali, imao je zanimljiv životni put – od predavača u osnovnoj školi do voditelja turističkih poslovnica „Kompas“ i „TTG“ u Puli, kao i odgovornih funkcija u drugim poduzećima 90-tih godina u Puli. Iz tog doba pamtimo ga ponajviše kao markantnog finog gospodina, u klasičnom odijelu s obaveznom kravatom i frizurom ala Tony Curtis.  

Za čelnog čovjeka PD-a „Glas Istre“ izabran je 1987. godine i tu je funkciju obnašao sve do 1995. godine. Bilo je to prijelomno razdoblje u kojem se, možemo slobodno reći, našao pravi čovjek na pravome mjestu. Uz njegove organizacijske i komunikacijske vrline, prva generacija vrijednih planinara i alpinista PD-a „Glas Istre“ uspjela je uz redovnu djelatnost (izleti, usponi) zaokružiti i dovršiti niz započetih projekata koje valja ovom prilikom spomenuti:

  • 1988. pokretanje časopisa „Perun“ (13 brojeva do 1993.)
  • 1989. dovršenje i otvaranje planinarske kuće Korita na Ćićariji
  • 1990. I. istarska himalajska ekspedicija Pisang Pik ’90
  • 1991. dobivanje sadašnjeg prostora PD-a i njegova prva adaptacija
  • 1992. izgradnja umjetne stijene na zidu današnjeg Doma sportova „Mate Parlov“.

Sve je to doprinijelo, da u vrijeme kada su obrana Domovine i egzistencijalni problemi potisnuli sve ostalo u drugi plan, ne dođe do veće stagnacije planinarstva u Puli te mu omogući postupni ponovni rast u novim uvjetima iza 1995. godine.

Vlado Radovan je u ime PD-a „Glas Istre“ 1990. godine od Saveza organizacija za fizičku kulturu (SOFK) Grada Pule primio Plaketu za aktivan rad i doprinos u razvoju sporta, te osobno 2006. godine od Istarskog planinarskog saveza Priznanje za doprinos razvoju planinarstva u Istri. No, neka mu najviše priznanje bude naša zahvalnost za trajni primjer i putokaz koji je ostavio budućim generacijama pulskih planinara.

Iskrena sućut obitelji i neka mu je laka istarska gruda.

U Puli, 11. travnja 2023.

Vladimir Rojnić