Istarski planinarski savez

ODRŽAN 11. POHOD PO ISTARSKOM PLANINARSKOM PUTU

U nedjelju 12. ožujka 2023. u organizaciji Istarskog planinarskog saveza (IPS) održan je 11. pohod po Istarskom planinarskom putu (IPP). Ovoga puta, statutom utvrđeni redoslijed pohoda ponudio je trasu IPP-a po Mlunskoj visoravni (Mlunština), jugozapadno od Buzeta. Ovo, planinarima manje poznato područje, uzdiže se kao prostrani otok između 200 metara visokih kanjona rijeke Mirne i pritoke joj Bračane. Najviši vrh Meja visine 317 metara, elipsoidnog je oblika s tragovima prapovijesne gradine. Na njegovoj sunčanoj strani smjestiše se sela Pruhari, Mali i Veli Mlun, te njihovi maslinici i vinogradi. Ostali dio „otoka“ pokriven je raznovrsnom šumom (grab, hrast, bor).

Na polazištu kraj restorana „Old River“ (ušće Bračane u Mirnu), uz planinare suorganizatora pohoda HPD-a „Planik“ iz Umaga i PU-e „Gojzerica“ iz Pule, pristigli su brojni planinari iz istarskih i liburnijskih društava, te dragi gosti PD-a „Bundek“ iz Murskog Središča, ukupno 218 učesnika pohoda. Među njima i naši popularni slijepi planinari Željko Brdal i Feručo Lazarić sa svojim vodičima. Nakon pozdrava nadležnih te uputa glavne vodičkinje Davorke Prusić, dugačka kolona planinara zavijugala je najstrmijim i mjestimično zahtjevnim početkom trase (stijene, cestovni pokos). Po izlasku na osunčanu visoravan iza Maloga Mluna uslijedio je predah, nakon čega je sve bilo ležernije i lakše. Kaptirani izvor ispod sela Pruhari bila je prilika za dopunu zaliha vode. U laganom spustu ka kontrolnoj točki KT7, kroz još nerazlistalu šumu otvaraju se pogledi prema selima gornjeg toka Bračane i „šengenskoj“ granici sa Slovenijom. „Osvojivši“ KT7 Buzet uslijedio je povratak drugim nemarkiranim putom, uz dužu stanku ispred kaptiranog izvora/vodospreme Slatina. S ovoga mjesta pruža se otvoreni vidik na Buzetsku kotlinu i veći dio Ćićarije, od Slavnika do Planika. Ugodu odmora u osunčanoj zavjetrini, uz ručak iz ruksaka dopunila je podjela priznanja i zlatnih znački za „IPP u jednom neprekinutom pohodu“. Predsjednik IPS-a Goran Šepić uručio ih je ovoga puta četvorici planinara: Kristini Santaleza, Vedranu Vitasoviću, Draganu Mišanu i Robertu Špeliću. Tom prigodom Robert je nagrađen ovacijama planinara – prohodao je IPP za tri dana u punoj planinarskoj spremi. Putopisi njihovih i ostalih pohoda po IPP-u mogu se pročitati na web stranicama IPS-a.
Opuštajući povratak s „milenijskom“ fotografijom na vrhu Meja zaokružio je ovaj prelijepi sunčani dan. Posebna nagrada bili su vidici na najbliže gradiće preko Mirne (Sovinjak, Vrh) i preko Bračane (Zrenj), te na samu dolinu Mirne i valovitu Pazinštinu u laganoj sumaglici na obzoru.

Pohod je protekao u najboljem redu, zahvaljujući rukovodstvima organizatora i suorganizatora, te posebno vodičima iz HPD-a „Planik“ i PU-e „Gojzerica“, kao i budnoj potpori 3-člane ekipe HGSS Stanice Istra. Po rastanku uz kolače i čašu vina ponuđenih od najmlađe članice IPS-a PU-e „Gojzerica“, ostaje zadovoljstvo lijepog planinarskog doživljaja, protkanog obnovom starih i sklapanjem novih prijateljstava.

1 bogata povijesna i ina baština Mlunštine dostupna je zainteresiranim planinarima ponajviše u izdanjima Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ Buzet

Tekst i zemljovid: Vladimir Rojnić
Fotografije: Davorka Prusić i Denijel Maglica

« of 3 »