Istarski planinarski savez

Fond za sport 2022 – predano i prihvaćeno završno izvješće

Fond za sport 2022, hvalevrijedna je inicijativa pokrenuta od strane Sportske zajednice Istarske županije krajem 2022. godine, koja je omogućila strukovnom županijskom savezu IPS da sa svojim članicama HPD Planik, PD Glas Istre i PD Skitaci provedu zahvate obnove planinarske infrastrukture na području Istarske županije.

Ugovorena sredstva u iznosu od 9.038€ investirala su se kroz projekte obnove planinarskih kuća (6.060,27€) i planinarskih puteva (2.882,18€) u periodu od 1.1.2023. do 30.6.2023.

Svi planirani projekti uspješno su realizirani na vrijeme i u okviru projektnih sredstava.

U realizaciji projekta, osim sredstava Fonda za sport 2022, vlastitih sredstava IPS-a, uloženi su i brojni volonterski sati planinara pripadajućih planinarskih društava, mještana sela Brgudac te vodstva IPS-a. Efekti uspješno realiziranih projekata najbolje se vide u novim malim projektima – aktivnostima sa najmlađim uzrastom kao što je realiziran posjet odgojne skupine iz dječjeg vrtića Olga Ban iz Pazina obnovljenoj pl.k Žbevnica u svibnju ove godine. Detalje o njihovoj posjeti može se naći na web poveznici https://ips.hr/pjesacenje-sa-odgojnom-skupinom-zujalice-iz-dv-olga-ban-pazin-zbevnica2023/

U posljednje vrijeme raste interes zajednice a i turista za boravak u prirodi te sve više ljudi shvaća dobrobit pješačenja i planinarenja. Sve ih se više sreće na našim planinarskih putevima te borave u planinarskim objektima. Lako dostupni putevi, označeni i sigurni putevi, te uređena planinarska infrastruktura (kuće, domovi i skloništa) postaju mjesta okupljanja obitelji, djece i prijatelja. Dobrobiti boravka u prirodi očituju se u razvoju motoričkih sposobnosti djece a i u zadovoljstvu i zdravlju svih ostalih osoba. Zdrava zajednica dobrobit je svih nas.

Zahvaljujemo se svim volonterima na satima uloženog rada bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće ostvariti te je volonterski rad u udruzi neprocjenjiv.”

Tekst: Patricija Jedrejčić, Vladimir Rojnić i Goran Šepić