Istarski planinarski savez

Završena treća mala planinarska škola Planinarskog društva „Opatija“

3. mala planinarska škola PD Opatija

Svečanom dodjelom diploma Hrvatskoga planinarskog saveza proteklog je vikenda završena treća mala planinarska škola Planinarskog društva „Opatija“. Školu je uspješno završilo 21 dijete većinom u dobi između 9 i 12 godina, a polaznici su mogli steći osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, osnovama meteorologije i opasnostima u planini te se upoznati s osnovama penjanja i speleologije. Kao i prethodnih godina, glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti ispravnu odnosu prema prirodi.

Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole. Nastavni kadar činili su stručni planinarski djelatnici (vodiči, markacisti, članovi HGSS-a, alpinisti pripravnici i speleolozi pripravnici) iz redova Planinarskog društva „Opatija“. Najveći je broj djece pristigao iz opatijskoga planinarskog društva, ali bilo je i onih iz susjednih i obližnjih društava: Planinarskog društva „Obzova“ s Krka i Alpinističkog kluba „Put“ iz Rijeke. Na ovoj je školi nastavljena praksa aktivnog uključivanja odabranih polaznika s prošlih malih planinarskih škola u rad na ovogodišnjoj školi u funkciji mladih pomoćnika (asistenata), na što su organizatori posebno ponosni.

Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenom na području Učke. Škola je obuhvatila osam jednodnevnih izleta, dok zbog epidemiološke situacije završni dvodnevni izlet sa spavanjem u Planinarskom domu „Poklon“ nije mogao biti održan. Izleti su organizirani ponajprije na prostoru koji obuhvaća Opatijska planinarska obilaznica, među kojima uspon na Veprinac iz Opatije, posjet kanjonu Banjine i slapu Rečina te usponi s Poklona na Vojak i Crkveni vrh. U okviru izleta polaznici su mogli posjetiti Babin Grob na Učki i razgledati Šparožnu jamu u okolici Kastva, a okušali su se i u penjanju u Medveji.

Ivana Eterović, voditeljica male planinarske škole i predsjednica Planinarskog društva „Opatija“, čestitala je polaznicima i zahvalila roditeljima na povjerenju te svim vodičima i predavačima na njihovu predanom angažmanu, istaknuvši zadovoljstvo time što Društvo uspješno nastavlja sustavan rad s djecom i mladima kao najbolje ulaganje u budućnost ne samo opatijskog planinarskog društva već i planinarstva općenito. Polaznicima su čestitke uputili i Goran Šepić, predsjednik Istarskoga planinarskog saveza, te Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Učka“, s kojima opatijsko planinarsko društvo kontinuirano njeguje dobru suradnju i ostvaruje brojne uspjehe na različitim poljima djelovanja.

Ivana Eterović

« of 2 »