Istarski planinarski savez

Usvajanje znanja i vještina: GPS za male

Tri grupe učenika, sveukupno njih 45, sudjelovalo je 31. listopada 2018. u trima radionicama koje su osmislili i proveli članovi udruge Modelna šuma. Radionicu „Šumske igre“ vodila je Ana Fornažar, mag.ing. silv.; radionicu „O gljivama“ Marino Josip Šimić iz Udruge “Boletus”, a „Snalaženje u prostoru pomoću GPS-a“ Igor Ostojić iz Istarskog planinarskog saveza (IPS). Oni su angažirali i učiteljice osnovnih škola iz Tara, Kaštelira, Vižinade i Roča, koje su pomogle djeci na njihove pametne telefone instalirati aplikaciju LocusMap, a koja je kasnije bila osnova za rad.

U sklopu GPS radionice učenici su imali teoretski i praktični dio. Teoriju su usvajali ispred Speleo kuće u Vodicama na Ćićariji. Učili su o osnovama kartografije, koristili kompas i zemljovid Ćićarije (mjerilo 1:25.000, izdanje HGSS-a i IPS-a), koristili Garmin GPS uređaj (serija Etrex) i usporedili ga s pametnim telefonima, te naučili osnove korištenja aplikacije LocusMap za GPS navigaciju na Android pametnim telefonima. Terenski dio održan je u blizini Speleo kuće, na „Putu ljekovitog bilja“. U sklopu terenskog dijela učenici su obišli oko 1,5 km dugu stazu ljekovitog bilja, snimili trag, obilježili putne točke u obliku slika i videa, čime su označili interesantna mjesta, objekte, staništa životinja ili pak onečišćena mjesta u prirodi. Nakon prijeđenog puta pregledali su snimke, analizirali statistiku, pregledali spremljeni foto i video materijal, ali i isprobali „trackback“ funkciju navedene aplikacije. Sada znaju da je ta funkcija vrlo bitna ako se izgube, da se lako i točno vrate na mjesto odakle su krenuli.

Radionicom su bili zadovoljni svi sudionici: i učiteljice, i učenici, i predavač. Predavač i učiteljice bili su zadovoljni zainteresiranošću učenika, njihovom aktivnošću i otvorenošću za učenje novih sadržaja. Učenici su smatrali da je radionica bila vrlo korisna te da će stečena znanja moći primjenjivati u svakodnevnom životu, npr. u šetnjama prirodom ili vožnji biciklima. Svoje oduševljenje predavačom nisu krili čime se daje podstrek za daljnji nastavak ovakvih edukacija naših najmlađih.

Tekst: DAVORKA PRUSIĆ
Fotografije: Sudionici radionice

Članak o ostalim radionicama: Glas Istre