Istarski planinarski savez

USPJEŠNO ODRŽAN MODUL C – LAVINE I LAVINSKE OPASNOSTI


Uspješnom realizacijom Modula C Programa osposobljavanja – Lavine i lavinske opasnosti, u organizaciji Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, završeno je prvo obrazovno razdoblje planinarske pedagoške aktivnosti namijenjene za zainteresirane članove Istarskog planinarskog saveza s visokogorskim ambicijama.

I ovoga je puta modul programiranog osposobljavanja započeo radnim vikendom, 12.03. i 13.03.2022. u Planinarskoj kući pod Žbevnici, svojevrsnoj edukacijskoj bazi IPS-a. Niz stručnih predavanja: o vrstama snježnih oborina i kristalografiji, metamorfozi i stratigrafiji snježnog pokrivača, o lavinskom biltenu i lavinskim opasnostima, postupcima predviđanja lavinske opasnosti, ispravnim izborom rute kretanja u odnosu na izloženost te kontroli rizika i postupcima u incidentnim situacijama u spašavanju zatrpanih i unesrećenih u lavini zaključen je prezentacijom ispravnog izbora osobnog lavinskog kompleta opreme: lavinskog primopredajnika, lavinske sonde i lavinske lopate. Kao praktični izazov, na širem području Žbevnice, održana je i vježba „na suhom“ osnovne i napredne upotrebe lavinske opreme u primjerenim simulacijama lavinskih događaja kroz grupne i individualne scenarije. Svakom polazniku uručen je i certificirani stručni priručnik Modula C Programa IPS-a.

Naredni vikend, 19.03. i 20.03.2022. sukladno dinamičkom nastavnom planu, na području planinskog prijevoja Vršič u Julijskim Alpama, održana je i cjelodnevna lavinska vježba odnosno završna provjera stečenog znanja. U subotu su polaznici, u kontroliranim uvjetima poligona ispod masiva Prisojnika (Prisank, 2547 m), uz stručno vođenje i demonstraciju imali priliku doživjeti iskustvo u lavinskoj predikciji i simulaciji lavinskih događaja u realnim okolnostima. U večernjim satima u Koči na Gozdu održano je i pismeno testiranje koje je potvrdilo primjerenu teoretsku stručnost svih polaznika. Sljedećeg dana u jutarnjim satima nedjelje pod masivom Male Mojstrovke (2332 m) započela je i praktična provjera lavinskih vještina kojom prilikom su svi polaznici uspješno zadovoljili normu osnovne lavinske predikcije samostalnom izradom i prezentacijom snježnog profila, kompresijskog testa, plana kretanja lavinski opasnim područjem i demonstracije rada s lavinskim kompletom.

Pod vodstvom M. Nikšića, pročelnika Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje IPS-a i uz asistenciju ovlaštenih edukatora IPS-a S. Dobrića i G. Šepića, modul je pohađalo deset polaznika iz planinarskih društava PD „Glas Istre“ Pula, PD/CA “Elektroistra“ Pula/Pola i PD “Pazinka“ Pazin. Individualnim vrednovanjem i evaluacijom svi sudionici modula izrazili su zadovoljstvo razinom i kvalitetom prijenosa znanja i vještina mentorskim pristupom temeljenog na didaktici i metodici Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog sveza.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim polaznicima na ukazanom povjerenju i pokazanom interesu uz ugodno planinarsko druženje.
Aktivnost je realizirana uz potporu Saveza sportova Istarske županije.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Lea Bertoša, Marijana Milevoj, Silvio Gojtanić, Goran Kliman, Goran Šepić i Mladen Nikšić

« of 3 »