Istarski planinarski savez

160 PLANINARA NA JUBILARNOM 10. POHODU PO IPP-u

Istarski planinarski put (IPP) jedna je od najljepših planinarskih obilaznica u Hrvatskoj. Na njegovih 150 kilometara s 30 kontrolnih točaka (KT) „od mora do mora“ tj. od Savudrijske vale do uvale Vošćica (Koromačno) izmjenjuje se cijela paleta raznovrsnih krajobraza i vidika. Maslinike i vinograde na padinama srednjevjekovnih gradića postupno zamjenjuju borove i bukove šume iz kojih izviruju travnati vrhovi ćićarijskih tisućnjaka, da bi počevši od najvišeg Vojaka (1401 m) prema jugu prevladali krševiti i stjenoviti tereni prošarani kaduljom i smrekom. Nakon oluja ili za vedrih zimskih dana, pogledi sežu od Triglava i Kamniškog sedla na sjeveru preko goranskih i velebitskih vrhova do rta Kamenjak na jugu, da bi se najzad odmorili na svjetlucavom plavetnilu Jadrana.

Imajući u vidu značaj IPP-a za lokalnu i širu sredinu, Istarski planinarski savez (IPS) kao njegov osnivač i upravljač, obvezao se statutom održavati godišnje pohode po IPP-u „…u cilju promocije planinarstva, poticanja zajedništva, te razvijanja ljubavi prema zavičaju i domovini kod mlađih naraštaja“. Počevši od 2012. godine ove pohode zajednički organiziraju IPS i PD koje slijedom trase održava konkretni dio IPP-a. U tijeku je prvi ciklus pohoda po IPP-u koji je započet u KT-i 30 Crna punta i odvija se u kontra smjeru. Pohodi su zanimljivi jer obuhvaćaju i manje poznate prilaze i znamenitosti na IPP-u. Pohod se održava druge nedjelje svakog ožujka, izuzev 2020. godine kada je izostao zbog izbijanja pandemije Covid-19. Prosječno sudjeluje oko 200 planinara, pretežito iz Istarske i Primorsko-Goranske županije.

13. ožujka 2022. uspješno je održan jubilarni 10. pohod po IPP-u, koji su organizirali IPS i HPD „Planik“ iz Umaga. U sunčanom zimskom jutru na polazištu u Buzetu okupilo se 160 učesnika svih dobnih skupina, od djece do seniora. Uz domaćina HPD „Planik“ iz Umaga tu su bili planinari PD-a „Pazinka“ iz Pazina, PD-a „Montero“ iz Rovinja, PD-a „Elektroistra“ i PD-a „Glas Istre“ iz Pule, PD-a „Knezgrad“ iz Lovrana, PD-a „Duga“ iz Rijeke te brdski trkači SRK-a „Olimpik“ iz Umaga. Nakon dobrodošlice domaćina s toplim napitcima, uslijedio je uspon pješačkom stazom do grebena Raspadalica. Na koti/vrhu Pilj (556 m) uz ručak iz ruksaka uživalo se u pogledima na vrhove od Žbevnice do Vojaka te na buzetsku kotlinu i živopisni istarski reljef iza nje. Tom prigodom Ljubo Žaja iz HPD-a „Planik“ primio je Priznanje za doprinos razvoju planinarstva u Istri, a trojica članova SRK-a „Olimpik“ (Danijel Maglica, Denis Brozić i Duško Brdar) primila su Priznanje za obilazak IPP-a u jednom neprekinutom pohodu uz zlatnu značku. Ovo priznanje i zlatna značka dodjeljuje se od 2011. nadalje, nakon što je naš poznati hodač na duge staze Goran Blažević iz Umaga prvi prohodao IPP u jednom neprekinutom pohodu.

Nakon zaobilaženja Paragliding uzletišta Raspadalica pohod je nastavljen po IPP-u, u oštrom spustu do KT8 ŽP Buzet i potom laganom spustu do Buzeta. Time je nakon 6 sati hoda zaokružena ova kružna tura dužine 12,5 kilometara i ukupnog uspona/spusta 650 metara. Glavni vodič bio je novi/stari predsjednik IPS-a Goran Šepić, a pomoćni vodiči Davorka Prusić, Serđo Težak i Zlatko Modrušan. Logističku pomoć su pružili Ines Šepić i Ljubo Žaja a osiguranje pohoda izvršila je HGSS Stanica Istra. Ovaj prvi veći lokalni planinarski pohod nakon pojave pandemije Covid -19 prošao je u najboljem redu. Trasa pohoda bila je većim dijelom po prisojnoj padini gdje su zavjetrina i sunce već ohrabrili nicanje proljetnica i mladih izboja na vršcima grana. To je upotpunilo radost i zadovoljstvo učesnika na rastanku i dalo poticaj za ustrajnost u organizaciji budućih pohoda po IPP-u.

Tekst i zemljovid: Vladimir Rojnić
Fotografije: Mirko Bjelan, Serđo Težak, Davorka Prusić

« of 2 »