Istarski planinarski savez

Uspješno održan Modul B – Zimsko planinarenje


Uspješnom realizacijom Modula B Programa osposobljavanja – Zimsko planinarenje, u organizaciji Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, zaključeno je prvo obrazovno razdoblje planinarske pedagoške aktivnosti namijenjene za zainteresirane članove Istarskog planinarskog saveza.

Modul je započeo radnim vikendom, 15.01. i 16.01.2022. u Planinarskoj kući pod Žbevnicom, na kojem su polaznici imali priliku uvodno se upoznati s metodologijom i principima osposobljavanja u IPS-u. Potom je uslijedio niz stručnih predavanja o opasnostima u planinama, planinskom vremenu i klimi, minimalnoj potrebnoj razini psihofizičkih sposobnosti, planiranju i pripremi planinarenja u zimskom okruženju, specifičnim tehnikama kretanja i osiguravanja u napredovanju, kontroli rizika i postupcima u incidentnim situacijama, koji je zaključen prezentacijom manje poznatih činjenica o ispravnom izboru i korištenju osnovne tehničke opreme, primjerene odjeće, obuće i zaštitnih sredstva. Kao zasebni izazov, na širem području Žbevnice, održana je praktična vježba orijentacije s prethodnom teoretskom pripremom. Svakom polazniku uručen je i certificirani stručni priručnik B Modula Programa IPS-a.

Naredni vikend, 22.01. i 23.01.2021. u masivu Karavanki na području Zelenice u Sloveniji održan je praktični dio modula. Započet je u kontroliranim uvjetima poligona ispod Vrtače (2181 m) gdje su polaznici uz stručno vođenje i demonstraciju imali priliku doživjeti iskustvo sigurnog napredovanja s cepinom i derezama na različitim nagibima padine, u postupcima kontroliranog zaustavljanja u incidentnim situacijama proklizavanja te u kretanju praktičnim navezivanjem i osiguravanjem planinarskim užetom. Na povratku na noćenje u Dom na Zelenici održana je izazovna vježba orijentacije u realnim zimskim uvjetima. Praktični dio modula zaključen je sljedeći dan ranom grupnom turom u idealnim uvjetima na Veliki vrh Begunjščice (2060 m) i to usponom kroz planinarski vrlo zanimljivu Centralnu grapu te silazom kroz Šentanski plaz.

Sukladno dinamičkom planu modula 05.02. i 06.02.2022. na području planinskog prijevoja Vršič u Julijskim Alpama konačno je održan i završni ispitni vikend. Nakon jutarnjeg ponavljanja gradiva na pogodnom terenu podno ulaza „Hanzove poti“ na Prisojnik (Prisank, 2547 m), u Koči na Gozdu održana je i pismena provjera stečenog znanja koja je potvrdila primjerenu teoretsku stručnost svih polaznika. Sljedećeg dana u ranim jutarnjim satima ali u vrlo nepovoljnim uvjetima magle, hladnoće i vjetra izvršena je ispitna tura na Malu Mojstrovku (2332 m) klasičnim zimskim smjerom uspona kroz Vratca i preko Grebenca na njen vrh. U povratku s vrha na povoljnom mjestu u zaklonu zapadnog pobočja Male Mojstrovke uspješno je održana i praktična provjera vještina zimskih planinarski tehnika.

Modulu je ukupno pristupilo dvanaest polaznika iz planinarskih društava PD “Pazinka“ Pazin, i PD/CA “Elektroistra“ Pula/Pola, dok je voditelj osposobljavanja bio M. Nikšić, pročelnik Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje IPS-a uz asistenciju ovlaštenih edukatora IPS-a G. Šepića, S. Dobrića i M.Glavića. Individualnim vrednovanjem i evaluacijom svi sudionici modula izrazili su zadovoljstvo razinom i kvalitetom prijenosa znanja i vještina mentorskim pristupom temeljenog na didaktici i metodici Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog sveza.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim polaznicima na ukazanom povjerenju i pokazanom interesu uz ugodno planinarsko druženje.
Aktivnost je realizirana uz potporu Saveza sportova Istarske županije.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Lea Bertoša, Marijana Milevoj, Silvio Gojtanić, Goran Kliman, Goran Šepić i Mladen Nikšić

« of 4 »