Istarski planinarski savez

Uspješno održan i drugi termin Modula A – kretanje osiguranim planinarskim putevima


Zbog izuzetnog interesa članova Istarskog planinarskog saveza za kompetentnim i sistematičnim planinarskim obrazovanjem Komisija za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, uspješno je i u drugom terminu organizirala i izvela A Modul Programa osposobljavanja – Kretanje osiguranim planinarskim putevima.

Teoretski dio Modula A proveden je kroz stručno predavanje, održano 3.11.2021. u prostorijama PD „Pazinka“ u Pazinu (M. Nikšić i G. Šepić). Nakon što se polaznike uvodno upoznalo s metodologijom i principima osposobljavanja u IPS-u uslijedila je stručna prezentacija manje poznatih činjenica o ispravnom izboru i korištenju osnovne i dopunske tehničke opreme, primjerenom odjećom, obućom i zaštitnim sredstvima, taktikama i tehnikama osiguravanja u napredovanju, kontroli rizika i postupcima u incidentnim situacijama, te minimalnoj razini psihofizičkih sposobnosti u odnosu na karakteristike težinskih razreda osiguranih planinarskih puteva. I ovom prilikom svakom polazniku uručen je i certificirani stručni priručnik A Modula Programa IPS-a.

Praktični dio održan je 04.12. 2021 u Italiji na području Val Rosandre, Tršćanske općine San Dorligo, i to na poznatim edukativnim feratama „Bruno Biondi“ i „Rose d’inverno“. Bez obzira na to što se ferate nalaze na maloj nadmorskoj visini obije pružaju izvanredno dobro projektiranu simulaciju raznolikih tehničkih problema različitih težinskih razreda, da „A“ pa do sve do „D“ (po Hüsler/Schall). Valja istaknuti da su ferate u potpunosti obnovljene modernim elementima osiguranja vođene suvremenim konceptom kontroliranog upravljanja rizikom u ovom obliku planinarske aktivnosti. Stručnim vođenjem ukazivalo se je na najčešće greške i ispravne tehnike upravljanja rizikom kojima su planinari na tim adrenalinskim putevima izloženi. Nakon savladavanja ovih umjetnih teškoća pristupilo se ciljanoj stijenskoj vježbi na primjereno izabranom poligonu za koji je poslužio ulazni dio ferate „Rose d’inverno“. U kontroliranim uvjetima polaznici su repetitivno uvježbavali postupke u incidentnim situacijama koje su očekivane u uvjetima kretanja osiguranim planinarskim putevima i feratama.

Naredni dan, 05.12. 2021. na Žbevnici održana je i provjera stečenog znanja koja je potvrdila primjerenu osposobljenost svih polaznika, nakon čega su u evaluaciji aktivnosti svi sudionici izrazili svoje zadovoljstvo razinom i kvalitetom prijenosa i prihvaćanja znanja i vještina temeljenih didaktici i metodici Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog sveza.

Drugom terminu A Modula pristupilo je osam polaznika iz planinarskog društava PD “Pazinka“ Pazin, dok su osposobljavanje vodili ovlašteni edukatori IPS-a S. Dobrić. i M. Nikšić, pročelnik Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje Istarskog planinarskog saveza.

I ovom prilikom zahvaljujemo se svim polaznicima na ukazanom povjerenju i pokazanom interesu i ugodnom planinarskom druženju.

Aktivnost je realizirana uz potporu Saveza sportova Istarske županije.
Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Mladen Nikšić, Goran Kliman

« of 2 »