Istarski planinarski savez

Premješten početak Istarskog planinarskog puta

Zbog prenamjene većih kompleksa zemljišta u maslinike, uz suglasnost Komisije za planinarske putove HPS-a, tijekom travnja 2015. godine dovršeni su radovi premještanja početka IPP-a iz Juricanije (Umag) u naselje Crveni Vrh ponad Piranskog zaljeva.

Uobičajeni pristup vozilom je iz pravca Plovanije (ili izlaz Umag s Istarskog ipsilona), cestom prema Savudriji. U naselju Medigija skreće se desno za Crveni Vrh (Monte Rosso). Novi početak IPP-a je odmah po izlasku iz starog dijela naselja Crveni Vrh, na desnom odvojku lokalne a.c. za naselje Laura. Parkiranje ili okretanje autobusa moguće je 150 m naprijed, na prostranom lijevom zavoju i raskršću putova (ulica). Na početku IPP-a nalazi se višejezična obavijesna ploča, a trasa je označena putokaznim pločama s markacijom i brojčanom oznakom planinarskog puta (100).

Kontrolna točka KT1 premještena je na vidikovac Sv. Petar 74 m, a tuljak s upisnom knjigom i pečatom nalazi se prekoputa odmorišta (stol, klupe). Do tiskanja novog izdanja Vodiča i dnevnika IPP-a, pečat KT1 Sv. Petar utiskuje se na predviđeno mjesto za KT1 Romanija. Naravno, svim obilaznicima koji su već obišli KT1 Romanija, ista se priznaje.

Detaljni podaci (opisi, zemljovidi, GPX zapisi i dr.) cijelog IPP-a dostupni su u Registru PP HPS-a na http://info.hps.hr/putovi/obilaznice i http://info.hps.hr/putovi/putovi

Tekst i zemljovid: V. Rojnić

novosti IPS 150402-z