Istarski planinarski savez

Ponovno otvorena pl. kuća Žbevnica

U subotu 17. lipnja, u prisustvu 80-tak planinara iz cijele Istre, svečano je otvorena obnovljena planinarska kuća pod Žbevnicom. Planinarska kuća se nalazi na visini na 851 m, na južnoj padini Žbevnice, usred lijepe borove šume s klupama za odmor i izvorom ponad kuće. Kućom upravlja Hrvatsko planinarsko društvo „Planik“ iz Umaga.

U svom govoru, predsjednica HPD „Planik“ Žužana Dušanić, podsjetila je da je kuća izgrađena 1996. godine, i da je nakon 20-tak godina bila nužna njezina legalizacija i temeljita obnova. U obnovu kuće uloženo je oko 120.000,00 kuna, od čega su dvije trećine uštede planinarskog društva, a ostatak su donacije Hrvatskog planinarskog saveza, Istarske županije, gradova i općina sjeverne Istre, te pojedinačne donacije planinara. Značajnu pomoć pružile su razne tvrtke u vidu donacije materijala i namještaja. Predsjednica se posebno zahvalila Svetislavu Dušaniću, koji je vodio sve aktivnosti oko legalizacije i obnove planinarske kuće. Uz učešće ostalih planinara, a prvenstveno članova iz Podružnica Umag i Buzet te Robija Jermaniša, uloženo je sveukupno oko 4000 sati volonterskog rada na uređenju interijera i okoliša kuće. Zahvala ide i planinarski Elizabeti Bistrović, koja godinama vodi brigu o cvjetnim ukrasima kuće i okoliša.

Potom je doajen buzetskih planinara Silvano Komar uručio predsjednici društva vlastiti rad, maketu planinarske kuće. Mladen Nikšić, pročelnik HGSS Stanica Pula, podsjetio na osnutak ove Stanice u pl. kući Žbevnica u kojoj je ujedno obavještajna točka GSS. Goran Šepić, novi predsjednik Istarskog planinarskog saveza, darovao je „Planinarski vodič po hrvatskim planinama“, da bude na pomoć svim posjetiteljima ove kuće i istarskih planina. Vladimir Rojnić, u ime Hrvatskog planinarskog saveza, zahvalio je „Planiku“ na izvanrednom trudu i uspješno obavljenoj obnovi planinarske kuće.

Žbevnica, sa svojih 1014 m visine i prekrasnim vidicima, poslije Vojaka je najomiljenija istarska planina. Ponovnim otvaranjem planinarske kuće, brojni domaći i inozemni planinari opet će u ovoj kući imati mjesto za susret i predah, kao i sigurno utočište za nevremena.

Tekst: Vladimir Rojnić

Fotografije: Darko Kalac

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA