Istarski planinarski savez

ODRŽAN DRUGI FESTIVAL ŠUMA I ŠUMSKIH PROIZVOD

Poslije višemjesečnih priprema u organizaciji udruge Modelna šuma Istra i Općine Lanišće  u Brestu pod Žbevnicom na Ćićariji 19. studenog 2023.  održan je drugi festival  Šuma i Šumskih plodova. Partner u organizaciji bio je i  Istarski planinarski Savez .     

Festival je održan po lijepom i sunčanom danu što je doprinijelo uspješnosti festivala. Na festival se odazvalo iz Istre i Riječke regije oko 2000 (dvije tisuće) ljudi, od toga je bilo nekoliko stotina djece sa roditeljima.

Koncepcija festivala bila je edukativno – komercijalnog karaktera sa naglaskom na edukativni dio.  Bogati program festivala odvijao se u dva zatvorena prostora – škola i šator, te na dva otvorena prostora – livada i šuma. U školi je održano 6 predavanja, šator je bio rezerviran za šumski sajam na kome su se mogli kupiti eko proizvodi koji su nastali od šumskih plodove – sve od prehrambenih do kozmetičkih proizvoda. Sve skupa bilo je oko 20 izlagača proizvoda od šumskih plodova. Na livadi iza škole u Brestu od 10 do 17 sati održavale su se radionice , programi namijenjeni djeci, ali i odraslim osobama. U šumi  su se posjetitelji kroz 7 edukativno – zdravstvenih programa  upoznali o „bogatstvu“ koje nam daje šuma.

Istarski planinarski Savez je aktivo učestvovao u kreiranju i realizaciji programa festivala. Festival je počeo u 10 h sa predavanjem Vladimira Rojnića na temu  „Osnove planinarstava“.  Naša članica PD Ćićarija Buje organizirala je pohod na Žbevnicu, organiziranom pohodu se odazvalo 75 učesnika festivala. Planinarski dom HPD Planika pod Žbevnicom ugostio je mnogobrojne učesnike festivala te time dao  doprinos uspješnosti festivala.

Ovaj festival ide dalje, odmah po završetku drugog festivala organizatori su  počeli sa  priprema za treći festival koji će ponovo biti u Brestu pod Žbevnicom. Program festivala  je fleksibilan tako da svi koji imaju ideje i prijedloge kako nadopuniti program, a da se te ideje  uklapaju u osnovne postavke festivala (festival Šuma i šumskih proizvoda) biti će uneseni u program.

Autor fotografija i teksta: Milivoje Topić