Istarski planinarski savez

Održan 19. Dan istarskih planinara

U organizaciji IPS-a i PD Lisine 16. 10. 2022. održan je 19. Dan istarskih planinara pohodom Rukavac- Orjak-Beljač-Rukavac  s centralnom svečanosti na igralištu područne škole Rukavac.

Za proslavu dana istarskih planinara okupilo se  250 planinara iz područja Istre, Liburnije i susjedne Slovenije. Nedjelja je svanula okupana suncem. U Rukavac su se slijevale rijeke planinara. Pohod je u ime Istarskog planinarskog saveza otvorila dopredsjednica saveza Patricija Jedrejčić te prigodnim riječima pozdravila planinare  iz PD “Glas Istre” i “Elektroistra” iz Pule, PD”Pazinka” Pazin, PD “Montero” Rovinj, PD”Skitaci” Labin”, PU “Gojzerica” Pula, PD”Planik” Umag, PD “Duga” Rijeka , Pd Opatija, Pd Knezgrad Lovran i Pd Lisina Matulji. Posebno su pozdravljeni   rado viđeni gosti iz susjedne „dežele“  iz PD “Primorska” Slovenija i Obalnog planinarskog društva Koper, čime je manifestacija dobila i međunarodni karakter. Ove je godine prvi puta dan istarskih planinara održan s  druge strane Učke, na Liburniji. U Rukavac su se slili planinari i s ove i s one strane Učke te svojim druženjem dokazali da planinarima planine ne predstavljaju barijere već spajaju ljude dobre volje sa svih strana svijeta.

Pozdravnu riječ je u ime domaćina Pd Lisine uputio Robert Koprivnjak, predsjednik Pd Lisine. Domaćini su se potrudili lijepo i kvalitetno organizirati planinarenje, uz stručno vođenje planinarskih vodiča.

I tako je nakon uvodnog dijela, oko 250 planinara krenulo put Orjaka. Kolona je bila dugačka poput gusjenice. Bilo je tu planinara svih generacija, od 7 do 82 godina. Trebalo je savladati oko 550 metara visinske razlike. Za nekoga lungo mare, za druge Himalaya . Ipak uz malo napora skoro svi su došli do Orjaka gdje je bila pauza za marendu. Nastavak puta do Beljača bio je mačji kašalj. Još malo slikanja na vrhu Beljača , a zatim silazak u Rukavac. Pohod su pratili i gorski spašavatelji iz HGSS stanice Istra. Već na pola spusta do Rukavca zamirisala nam je maneštra, a čula se muzika te smo malo ubrzali i  produžili korak. Nakon par pjesama koje je izvela ženska klapa „Vongola“, uslijedila je podjela priznanja za doprinos razvoju planinarstva u Istri, priznanja za obilazak istarskog planinarskog puta u jednom pohodu, te zahvalnice za doprinos razvoju planinarstva u Istri.

Priznanja za doprinos razvoju planinarstva u Istri dodijeljena su zaslužnim planinarima koji su svojim volonterskim radom pridonijeli napretku i očuvanju planinarstva u Istri, a priznanja su dobili: Vladimir Rojnić, Goran Kos, Zlatko Modrušan, Alberto Jedrejčić, Marijana Milevoj, Dinko Gubić, Vesna Pavletić, Valter Siscovich, Tina Ružić, Robert Vojić, Dragan Milevoj, Aleksandar Daić, Natalija Štimac, Igor Eškinja, Ivana Eterović, Boris Petrić i Branko Prnjak.

Zahvalnice za doprinos razvoju planinarstva u Istri dodijeljene su donatorima i sponzorima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarenju projekata Istarskog planinarskog saveza. Zahvalnice su dobili: Upravni odjel za turizam Istarske županije, Turistička zajednica središnje Istre, Turistička zajednica općine Vrsar,  Grad Pazin, Grad Poreč, Grad Pula i Bifix d.o.o.

Priznanja za obilazak Istarskog planinarskog puta u jednom pohodu dobili su Daniel Lukšić, Andrej Godec, Nada Kohek i Saša Atanasovski.

Sve je završilo posjetom muzeju zvončarske smotre u Rukavcu. Vrijeme nas je poslužilo, uz dobru pripremu, kvalitetne vodiče, te volontere PD “Lisina” i vrlo disciplinirane planinare sve je proteklo u najboljem redu.

Tekst: Robert Koprivnjak,  Patricija Jedrejčić

« of 3 »