Istarski planinarski savez

Nova Istra trails topografska karta za područje Labina i Raše

Sredinom svibnja izašla je iz tiska nova topografska karta za područje Labina i Raše u nakladi Turističke zajednice Grada Labina i Turističke zajednice Općine Raša. Karta je besplatno dostupna u uredima turističkih zajednica Labina i Raše, ali i online na poveznici http://istria-trails.com/.app/download.php?file=Istra%20trails%20map%20Labin-Rasa_web.pdf&lng=1

Izradu karata, kao i koordinaciju brojnih drugih segmenata outdoor ponude Istre, realizira se u koordinaciji i suradnji Odjela za bike&outdoor u sklopu IRTA-e d.o.o. i lokalnih turističkih zajednica. U tom radu redovito sudjeluju udruge, obrti i poduzeća koji vrše terenske aktivnosti (osmišljavanje, označavanje, kontrolu i održavanje) kako bi se infrastruktura održavala i unaprjeđivala. Tako je i u ovom izdanju karte, osim Istarske razvojne turističke agencije – IRTA-e d.o.o., sudjelovalo poduzeće Sportbox d.o.o.

No, važna novost ove karte jest da je partner bio i Istarski planinarski savez. Naši članovi – Vladimir Rojnić i Goran Šepić sudjelovali su u pripremi planinarskih puteva koji su po prvi puta integrirani na novoj seriji topografskih karata – ukupno 21 staza, čime su postojeće trails karte značajno poboljšane.

Nova serija karata za pješake i trkače, pored nekih vizualnih poboljšanja, unijela je novi prikaz u kojem se kombiniraju planinarski putevi (označeni, održavani te uvedeni u sustav IPS-a) s Istra trails stazama. Ovim pristupom na karti će biti prikazana oba sustava (Istra trails i planinarski) što će korisnicima na terenu omogućiti kombiniranje staza i puteva, skraćivanje ili produžavanje izleta prema želji, posjetu mjestima koja u nekim službenim stazama nisu uključena te povećanje sigurnosti kretanja stazama u Istri. Napominjemo da su korisnicima, pored karte, na raspolaganju i GPX zapisi oba sustava.

Opisana poboljšanja karte prihvaćena su kao standardna te će se primjenjivati i na sve buduće Istra trails karte u Istri.

Navedeni pristup pokazatelj je nastavka intenzivne suradnje partnera u razvoju outdoor turizma u Istri, prvenstveno lokalne turističke zajednice, IRTA-e d.o.o. i IPS-a te pruža odličan primjer suradnje brojnih partnera u razvoju proizvoda.

Tekst: Martin Čotar i Goran Šepić.