Istarski planinarski savez

Završen proces osposobljavanja prve generacije ovlaštenih edukatora u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog saveza

Pazin, 22. kolovoza 2019.

Sukladno Planu rada i aktivnosti za 2019. godinu Komisija za visokogorsko planinarenje i planinsko skijanje organizirala je i uspješno izvela ispitni pohod za stijecanje naziva „Ovlašteni edukator u visokogorskom planinarenju IPS-a“ koji se je održao u masivu Dom des Mischabel (4545m) u Kantonu Valais, Švicarska, u terminu od 12. do 17. kolovoza. 2019. godine.

Naime, temeljem artikulirano iskazane potrebe planinara članica Istarskog planinarskog saveza, Upravni odbor IPS-a pokrenuo je još 2017. godine proces osposobljavanja kontroliranog upravljanja rizicima u visokogorskom planinarenju što je rezultiralo donašanjem “Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog saveza” i Odluke o uvjetima i postupku stjecanja naziva „Ovlašteni edukator u visokogorskom planinarenju IPS-a“

Prema preporukama matičnih planinarskih društava temeljnih na osobnom iskustvu, stručnosti, dosadašnjem angažmanu i prepoznatom edukatorskom potencijalu, u proces osposobljavanja uključili su se G. Šepić HPD “Planik“ Umag, Ž. Ravnić, T. Matas i M. Ribica iz PD “Glas Istre“ Pula te I. Eterović PD „Opatija“ Opatija koji su se u proteklom periodu usavršavali kroz visokogorski tečaj, ljetnu i zimsku alpinističku školu, lavinski tečaj HPS-a, odnosno kroz školovanje u sustavu HGSS-a.

S obzirom na to da se ispitnom pohodu moglo pristupiti isključivo prema sustavno određenom kriteriju, pravo pristupa stekla su tri kandidata: G. Šepić, Ž. Ravnić i T. Matas.

Ispitni postupak započeo je pismenim testom u Kampu „Attermenzen“ Randa, nastavio se kroz proces pripreme ispitnog pohoda, trajao je tijekom pristupnog uspona do planinarskog doma Domhütte, koji je odabran kao ishodišno mjesto pohoda, te se nastavio tijekom izvođenja kompleksnog uspona na vrh Dom des Mischabel (4545 m/nm) smjerom Festigrat, da bi kulminirao povratkom u Domhütte tijekom kojeg su kandidati G. Šepić i T. Matas izveli uspješnu akciju potpomognutog silaza zahtjevnim dionicama smjera kolabiraloj navezi, bračnom paru iz Poljske.

Konačno, ispitni postupak je zaključen u uvjetima poligona na sigurnosno odabranom povoljnom mjestu ledenjaka Festigletcher kroz demonstraciju, prezentaciju, simulaciju i analizu postupka u incidentim situacijama kojom prilikom su naziv „Ovlašteni edukator u visokogorskom planinarenj IPS-a“ stekli G. Šepić i T. Matas, dok je Ž. Ravnić već ranije odustao zbog nemogućnosti praćenja ispitnih aktivnosti.

Posebna zanimljivost bila je ta da se cijeli tijek ispitnog pohoda mogao pratit u realnom vremenu putem kompaktnog uređaja za satelitsku komunikaciju Garmin InReach Mini. Zahvaljujući tvrtki Garmin Hrvatska d.o.o. koja je navedeni uređaj ustupila na korištenje za vrijeme održavanja pohoda, svi članovi pohoda bili su u stalnoj SMS komunikaciji sa logističkim centrom u Istri kao i žurnim centrom tvrtke GEOS smještenim u SAD-u putem SOS poziva.

Tijekom cijelog vremena trajanja pohoda, kandidati su imali prilike upoznati se i sa najnovijom tehnologijom za navigaciju, a koja je prilagođena otežanim uvjetima u vosokogorju. Tako osim pametnih satova tvrtke Suunto i Garmin, imali su prilike koristiti i detaljnije upoznati uređaj za satelitsku komunikaciju koji je bio jedina veza sa logističkim centrom (radi nepostojanja signala mobilnih telefona) kao i robusni GPS uređaj Garmin GPSMAP 66st. Kandidati su uspješno demonstrirali i klasičnu navigaciju te orijentaciju putem karte i kompasa u visokogorskim uvjetima.

Zaključuje se da je provedeni proces osposobljavanja prve generacije edukatora pokrenut na području planinarske odgovornosti IPS-a, nedvosmisleno potvrdio nužnost odgovornog, sistematičnog i stručnog širenja znanja, tehnika i vještina. Jednako tako, utvrdio je da tome bezuvjetno treba prethoditi kvalitativno i kvantitativno iskustvo i sposobnost u visokogorskom planinarenju svakog kandidata bez izuzetaka.

Zrelost, rutina u znanju i vještinama, fizička sposobnost i osobno iskustvo svakog edukatora, uz njegov ispravan osjećaj za osobnu i kolektivnu odgovornost, temeljne su vrijednosti na kojima se smije graditi sustav osposobljavanja u visokogorskom planinarenju IPS-a. To je jedini put kojim se može beskompromisno doseći konačni pedagoški cilj, a to je ispravno detektiranje opasnosti koje proizlaze iz visokogorskog okruženja, te stručno, odgovorno i kontrolirano upravljanje rizicima kojima smo u njemu konstantno izloženi.

Dom des Mischabel kao cilj i Domhütte kao ishodište osigurali su vrlo kvalitetnu podršku ispitnom postupku što je omogućilo primjereno izvođenje svih ispitnih elementa čime im je utvrđena referentna uloga budućih ispitnih aktivnosti edukatora u visokogorskom planinarenju IPS-a.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autor fotografija: Goran Šepić

« of 3 »