Istarski planinarski savez

IPS predstavio monografiju „145 godina planinarstva u Istri“

Promocija monografije 145 godina planinarstva u Istri
Promocija monografije 145 godina planinarstva u Istri

Istarski planinarski savez (IPS) predstavio je javnosti monografiju „145 godina planinarstva u Istri“. Predstavljanje je održano 3. lipnja 2022. u Dnevnom boravku Centra udruga „Rojc“ u Puli. Osim znatnog broja planinara, predstavljanju su se odazvali predstavnici medija i krovnih strukovnih udruga; u ime Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) glavni tajnik Alan Čaplar i zamjenica pročelnika Komisije za promidžbu i izdavaštvo Biserka Radović te u ime Sportske zajednice Istarske Županije (SZIŽ) glavni tajnik Matija Červeni.

Nakon pozdrava i uvoda predsjednika IPS-a Gorana Šepića kao nakladnika, slijedilo je izlaganje glavnog urednika/koautora monografije Vladimira Rojnića. Opisan je petogodišnji rad na stvaranju monografije, uz učešće 22 autora tekstova i istraživača te autora fotografija i ostalih suradnika, sveukupno preko 30 planinara volontera. Lektura, grafičko uređenje i tisak povjereni su profesionalnim tvrtkama. Uz sintetska poglavlja (Povijesni prikaz, Kronika istarskog planinarstva, Tablični prikazi) današnja i neka nedavna planinarska društva (PD) prikazana su detaljnije u posebnim poglavljima. U skraćenom obliku nastojalo se navesti najveća postignuća u planinama, ali je ipak data prednost onoj manjini aktivnih planinara, bez čijeg ustrajnog samozatajnog rada djelovanje samih društava i navedena postignuća ne bi bila ostvariva. Naglašeno je da ovom knjigom nipošto nije sve izrečeno, već ona predstavlja zaokruženu cjelinu i dobar okvir za dodatna istraživanja. Nadamo se da će u prigodi stoljeća i pol planinarstva u Istri 2026. godine svjetlo dana ugledati drugo izdanje, dopunjeno spoznajama na novim izvorima koji će s vremenom postati dostupni.

Potom je dat kratki prikaz najzanimljivijih povijesnih trenutaka planinarstva u Istri i njegovih najznačajnijih učesnika, od prvog poticatelja Antonija Scampicchija preko liječnika himalajskih ekspedicija Dubravka Markovića do najnovijih hodača na duge staze i drugih. Radi se o 50-ak iznimnih osoba čiji su životi ugrađeni u povijest planinarstva u Istri, a o svakome se može napisati posebna knjiga. Povijesni prikaz dopunili su Darko Lukšić, recenzent i koautor monografije, s osvrtom na početke PD-a „Glas Istre“ iz Pule koje upravo obilježava 40. obljetnicu te Dragan Drobnjak s crticom o učešću PD-a „Elektroistra“ iz Pule u novijoj povijesti.

Predstavljanje je zaključeno obraćanjem Alana Čaplara, glavnog tajnika HPS-a, u kojem je istaknut doprinos IPS-a sveukupnom hrvatskom planinarstvu, kako s učešćem u radu pojedinih Komisija HPS-a tako i s izdavanjem ove monografije u kojoj je prikazano djelovanje brojnih generacija planinara i planinarskih udruga u društvenom, kulturnom i sportom životu na istarskom poluotoku.

Detalji o samoj prezentaciji dostupni su na internetskim stranicama dnevnika „Glas Istre“ i Hrvatskog planinarskog saveza, na poveznicama:

https://www.glasistre.hr/istra/145-godina-planinarstva-u-istri-puno-vise-od-sporta-i-razonode-800512  i

https://www.hps.hr/vijesti/13162/u-puli-predstavljena-monografija-145-godina-planinarstva-u-istri/  , dok je u časopisu „Hrvatski planinar“ broj 6/2022 objavljen osvrt na knjigu iz pera dr.-a Željka Poljaka.

« of 4 »