Istarski planinarski savez

In memoriam – Janko Madruša (1953.-2023.)

Janko Madruša bio je aktivni član Planinarskog društva Pazinka od 1989. godine.

Započeo je kao redovan član ali se ubrzo pridružio radnim akcijama na održavanju i obilježavanju planinarskih puteva, te stekao status markacista voditelja.

Za doprinos razvoju planinarstva u Istri dodijeljeno mu je Priznanje Istarskog planinarskog saveza (2006. i 2016. godine). Za doprinos planinarstvu po pitanju održavanja planinarskih puteva, na prijedlog matičnog Društva, u 2019. godini dodijeljen mu je brončani znak Hrvatskog planinarskog saveza.

Uvijek se rado uključivao u izlete i manifestacije Društva, te su njegovim primjerom i mlađe generacije naučile što znači biti „pravi“ planinar. U Društvu je prepoznat kao čovjek dobre volje, vedrog duha, uvijek spreman na pomoć i suradnju. Kad god bismo zvali Janka na neku akciju, on bi spremno odgovorio: „da, da, da, ćemo riješit, niš se vi ne sekirajte“.

Dana 22. listopada 2023. pridružio se markacističkoj akciji na Koritima, sa voljom i željom pomoći, no nažalost na samom početku akcije, iznenada je preminuo. Otišao je onako kako je i živio; u prirodi, veseo i vedar, spreman na akciju i druženje, okružen prijateljima planinarima.

U našim će srcima i sjećanjima uvijek ostati nasmijan, vedar „barba“ Janko.

I na kraju, dragi Janko, hvala na svemu, do nekog novog susreta, u nekim drugim visinama.

Patricija Jedrejčić, Pd Pazinka