Istarski planinarski savez

In memoriam Antun Filipčić-Filac (1940-2017)

1990 Filac_Nepal Himalaya BC 4200 mOdlazak legende istarskog alpinizma Antuna Filipčića.

U 77. godini iznenada nas je u utorak napustio Antun Filipčić, jedan od utemeljitelja planinarskog društva Glasa Istre, gorske službe spašavanja, a posebno istarskog alpinizma, ujedno legenda među planinarima. Kao osnivač alpinističkog odjela PD Glasa Istre bio je njegova okosnica i pokretač dugi niz godina. Filac, kako su ga zvali prijatelji, odgojio je čitav niz generacija istarskih alpinista, danas vrsnih penjača i daljnjih promotora ovog sporta. Filipčić je bio vođa prve i za sada jedine istarske himalajske ekspedicije koja je 1990. godine uspješno osvojila vrh Pisang Peak (6.091m) u Nepalu. Grupa je brojala 14 sudionika.

Poznat će ostati i po tome što je još 1960. godine ispenjao najteži smjer u Hrvatskoj, Brankov smjer na Kleku i time unio revolucionarne metode u moderno penjanje.

Svestran i otvorenog duha, osim što se bavio planinarstvom i alpinizmom, bio je i vrstan instruktor skijanja i instruktor jedrenja, kao i radioamater. Njegov je životni put bio posebno jedinstven. Rođen je u Zagrebu 1940. godine, a prije dolaska u Pulu niz godina vodio je tvornicu u Nigeriji radeći kao tehnolog. U Pulu se doselio 1984. godine. Za vrijeme Domovinskog rata kao dragovoljac cijelo je vrijeme proveo na Južnom Velebitu u sastavu samostalne planinarske satnije.

Obnašao je brojne dužnosti u Planinarskom društvu Glasa Istre, u istarskom i hrvatskom planinarskom savezu dajući osobit pečat svojim neuništivim entuzijazmom. U svojoj bogatoj planinarskoj karijeri aktivan je na svim poljima.

Bio je, između ostalog, predsjednik PDS Velebit, alpinistički instruktor, instruktor GSS-a, pročelnik tadašnje komisije za GSS od 1966. do 1968., pročelnik Alpinističkog odsjeka u PD Glas Istre, suosnivač vodičke službe HPS-a, sudionik alpinističko skijaške ekspedicije u Patagoniji 1982, predsjednik PD Glas Istre od 1995 do 1997. godine. Bio je suosnivač i prvi pročelnik GSS stanice Pula.

Glas Istre, 14.6.2017.
http://www.glasistre.hr/e3dcee24-cc33-4eab-a839-a4fc3a67efb1