Istarski planinarski savez

Festival Encijan u Račjoj Vasi

U organizaciji Općine Lanišće 8. listopada 2022. u Račjoj Vasi održano je 3. izdanje manifestacije „Festival Encijan“. Ovaj već tradicionalni susret nastoji promovirati bogatu povijesnu baštinu i prirodne ljepote Ćićarije, s naglaskom na ljekovitu i zaštićenu biljku Žuti encijan (Gentiana lutea). Njezino je prirodno stanište u blizini gradine Rašpor, a nalazi se i na grbu Općine Lanišće. Toga lijepog subotnjeg dana posjetiteljima je ponuđena pregršt raznovrsnih programa: vođena rekreativna šetnja, radionica pokaznog branja bilja, predavanja, izložba slika, sajam poljoprivrednih proizvoda i suvenira, dječji sportski poligon, gastronomska ponuda Ćićskog menija i večernji koncert.

Rekreativna šetnja održana je od Račje Vasi do gradine Rašpor i natrag. Kružnoj turi po sjeveroistočnom dijelu Obiteljske staze Marećica (OSM) odazvalo se 80-tak roditelja s djecom vrtićke i školske dobi. Trasu dužine oko 7 kilometara svi su uspješno prohodali za 3,30 sati. U veselom ozračju i crvene obraze pri povratku, posebno je zadovoljstvo bilo učešće dvije mlade mame, ujedno i trudnice. Vodiči su bili planinari Zdravko Rajko i Vladimir Rojnić iz PD-a „Glas Istre“ iz Pule, Milivoje Topić iz PD-a „Ćićarija iz Buja“ te turistički vodič Hari Vidović iz Roča. Oni su usput govorili o planinskim zanimljivostima na samoj stazi, što je Hari na gradini Rašpor dopunio s povijesnim i prirodoslovnim značajem toga lokaliteta. S obzirom na osjetljivu dob učesnika, vodiči i markacisti pregledali su prije šetnje cijelu stazu i očistili je od trnja i palih stabala.

Treba napomenuti da je Obiteljska staza Marećica, kroz nepune dvije godine od odobrenja Komisije za planinarske putove HPS-a za uvrštenje u planinarske obilaznice HPS-a opravdala svoj naziv i postala omiljeno odredište obiteljima s djecom i seniorima. To potvrđuje podatak o rasprodanom 1. izdanju Vodiča i dnevnika OSM (300 kom) i već 106 ovjerenih Dnevnika i dodijeljenih bedževa za uspješan prolaz staze. Posebno raduju brojni posjetitelji iz unutrašnjeg dijela Hrvatske i Slovenije. O stazi vode brigu markacisti PD-a „Glas Istre“ Iz Pule, tako da uvijek bude dobro označena, čista i prohodna.

Tekst: Vladimir Rojnić
Fotografije: Milivoje Topić, Darko Kalac, Dnevnik OSM

« of 2 »