Istarski planinarski savez

Završila Mala planinarska škola PD Opatija

U nedjelju 5. lipnja 2016. Planinarsko društvo „Opatija“ dodijelilo je diplome Hrvatskog planinarskog saveza polaznicima svoje prve male planinarske škole, koja se održala uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Grada Opatije, Istarskoga planinarskog saveza (čijom je Društvo pridruženom članicom) i Javne ustanove „Park prirode Učka“. Organizatori su njihovim čelnicima posebno zahvalili na osobnom zauzimanju u podršci ovom projektu, pokazavši izniman senzibilitet za rad s djecom kao ono što bi trebalo biti prioritet ne samo svim planinarskim organizacijama već i jedinicama lokalne samouprave.

Školu je uspješno završilo 30 djece mahom u dobi između 9 i 12 godina, među kojima je najmlađi sudionik imao 6, a najstariji 13 godina. Tijekom osam tjedana njezina trajanja polaznici su stekli osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, povijesti planinarstva i alpinizma, osnovama meteorologije i opasnostima u planini te se upoznali s osnovama penjanja i speleologije. Glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti ispravnu odnosu prema prirodi, potaknuti na boravak u njoj i razviti njihov osjećaj odgovornosti za njezino očuvanje, promičući ujedno već u važnim formativnim godinama načela zdravog života i razvijajući njihovu ekološku svijest.

Škola je održana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za Male škole. Većina predavanja održavala se u Planinarskom domu „Poklon“, kojim PD „Opatija“ upravlja, a tek manjim dijelom u opatijskoj Vili „Antonio“. Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenome na području Učke. Nastavni kadar činili su stručni planinarski djelatnici (vodiči, markacisti, alpinisti pripravnici i speleolozi pripravnici), iskusni planinari te učitelji i nastavnici s planinarskim iskustvom iz redova PD-a „Opatija“. Najveći broj djece pristigao je iz redova PD-a „Opatija“ (kao njegovih starih ili novih članova), ali bilo je i onih iz susjednih i obližnjih društava: PD-a „Lisina“ iz Matulja i PD-a „Pazinka“ iz Pazina.

Ostvareno je sedam jednodnevnih izleta ponajprije na prostoru koji obuhvaća Opatijska planinarska obilaznica, među kojima uspon na Veprinac iz Opatije, izlet vlakom u Fužine uz šetnju oko Bajera i Lepeničkog jezera te posjet špilji Vrelo, zatim usponi s Poklona na Grnjač, Vojak i Crkveni vrh, kao i pokazne vježbe iz prve pomoći i penjanja u Medveji. Polaznici su sudjelovali i u obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Učka“ na ćićarijskim Koritima, što je ujedno bio i jedini izlet na kojemu su se djeci smjeli pridružiti i njihovi roditelji. Tek jedan od planiranih izleta nije održan zbog izrazito loših vremenskih prilika. Zadnji vikend bio je predviđen za dvodnevnu vježbu i svi su polaznici morali obvezatno prespavati u Planinarskom domu „Poklon“, što je većini polaznika ostalo u sjećanju kao najljepši izlet. Pohvale roditelja i pozitivni dojmovi oduševljenih polaznika dodatno su ohrabrili organizatore u nastojanjima da ovo bude početak oživljavanja sustavnog rada s djecom i mladima te brojnih budućih zajedničkih druženja u prirodi.

Ivana Eterović

3 Grnjač IE3 Grdi breg IEOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA1 Vrutki IE1 Veprinac IE7 Vojak IE 7 Poklon IE 6 Korita 4 Fužine ZP