Istarski planinarski savez

Slovenski planinari uspješno završili prvu hrvatsku dionicu E12

Poreč, 27.01.2020.

Europski pješački put E12 vodi obalom Sredozemnoga mora od Gibraltara do Atene, povezujući tako sve sjeverno mediteranske zemlje. Ulazi u Hrvatsku na međunarodnom graničnom prijelazu Plovanija, gdje započinje njegova prva dionica kroz Hrvatsku. Pješački put vodi prekrasnim predjelima i mjestima sjeverozapadne Istre. Trasa je dužine 59,4 kilometara, završava u Poreču, a prolazi se uobičajeno u četiri jednodnevne etape.

U organizaciji Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS) i uz pripomoć Istarskog planinarskog saveza (IPS), slovenski planinari prolazili su četiri siječnja po jednu od ovih etapa. Očito je da s ovih pohoda nose lijepe utiske, jer se njihov broj iz godine u godinu povećava.

Prema programu, u subotu 25.1.2020. u 10 sati, pet autobusa slovenskih registracija doputovalo je u Kaštelir, na početak posljednje četvrte etape. Ubrzo je trg pred crkvom ispunilo oko 250 planinara iz PD Lisca Sevnica, PD Radlje ob Dravi, PD Pošta in Telekom Ljubljana i PD Grosuplje. Nakon uvodne riječi Jožeta Praha, predsjednika KEUPS-a i osnovnih uputa Damira Roviša, glavnog vodiča iz HPD Planik Umag, planinari su krenuli po E12 u pravcu Poreča. Najprije vodič i zastave (E12, PD) a potom planinari u dugoj koloni. Pješački put se u Labincima priključuje na Parenzanu i potom vodi u blagom spustu kroz pitomi krajolik maslinika i vinograda. Zavjesa od oblaka se pomalo razmicala i na obzoru su se razaznavali gradići s crkvenim tornjevima, a iza njih plavetnilo Jadrana. U Novoj Vasi je uzeta duža stanka za doručak i čašu cvičeka iz ruksaka. Ispred brze ceste – vanjske obilaznice Poreča, dočekala ih je ekipa Sportske TV za snimak mjesečnog priloga. Nastavili su nogostupom prigradskih ulica, sve do gradskog kupališta s pogledom na staru jezgru Poreča. Zajedno s galebovima što odmaraju na stijenama izronjenim iz oseke, to je činilo prekrasnu kulisu za bezbrojne fotografije.

Prva dionica E12 u Hrvatskoj završava na trgu Slobode u Poreču. U trenutku dolaska započela je rominjati sitna kišica. Za planinare normalna stvar, no za TV ekipu elementarna nepogoda. Stoga je službeni završetak pohoda bio malo skraćen, ali zato neposredan i simpatičan.
Skupu su uputili prigodnu riječ:
• g. Jože Prah, predsjednik Komisije za europske pešpoti Slovenije (KEUPS),
• gđa Nadia Štifanić Dobrilović, dogradonačelnica Grada Poreča
• g. Vladimir Rojnić, predstavnik HPS-a, i
• g. Goran Šepić, predsjednik IPS-a.

Osim zahvale i prigodnih poklona za pomoć u organizaciji i vođenju pohoda, naglašen je veliki značaj dosadašnje suradnje KEUPS, HPS-a i IPS-a za popularizaciju Europskih pješačkih putova. Najava individualnih posjeta većih grupa po E12, kao i učešća lokalne samouprave u produženju trase E12 kroz Istru, daju nadu da dosadašnja uložena sredstva i dragovoljni rad planinara neće ostati uzaludan.

Sastavio: Vladimir Rojnić
Fotografije: Jože Prah i Goran Šepić

VIDEO

« of 2 »