Istarski planinarski savez

Slovenski planinari treći put na istarskoj dionici E12

U organizaciju Komisije za evropske pešpoti Planinske zveze Slovenije, pod vodstvom njezinog predsjednika Jožeta Praha, dana 26. siječnja 2019. godine, slovenski planinari nastavili su pohode po istarskoj dionici Europskog pješačkog puta E12.

Ovoga puta stiglo je oko 150 planinara u tri autobusa (svake godine jedan autobus više). U organizaciji Istarskog planinarskog saveza, uz sudjelovanje Vladimira Rojnića poznavatelja trase E12, slovenske planinare dočekali su u Brtonigli vodiči Damir Roviš i Davorka Prusić. Oni su uz pomoć Marije Roviš i slovenskih voditelja puta, proveli planinare od Brtonigle do Kaštelira. Nakon prijeđenih 10-ak km, grupa se je podijelila u dvije manje grupe. Jedna je prošla oko 12 km do rijeke Mirne, a druga svih 16 km do Kaštelira. Putem je planinare pratilo vrijeme ugodno za hodanje – sunce, vjetrić i pretežito suha staza. Zahvaljujući HPS-u i Turističkoj zajednici Grada Buja, staza je dobro označena s europskim putokazima E12.

Dolaskom u Kaštelir, planinari su se okrijepili te krenuli svojim kućama. Obostrano zadovoljstvo zajednički provedenim danom, potvrđeno je pozivom na planinarenje u Posavsko hribovje, kao i obećanjem za ponovnim dolaskom sljedeće godine, na preostali dio zasad uspostavljenog E12 kroz Istru – do Poreča.

Tekst: Davorka Prusić
Fotografije: Jože Prah

« of 2 »