Istarski planinarski savez

Poziv HGSS-a na odgovoran izbor mjesta za izlete u prirodi i što manje kretanja po planinskim i šumskim predjelima gdje je mogućnost ozljede povećana

Dragi naši,

pozivamo vas na odgovoran izbor mjesta za izlete u prirodi i što manje kretanja po planinskim i šumskim predjelima gdje je mogućnost ozljede povećana.

Širenje epidemije uzrokuje povećanje mjera zaštite u smislu kretanja po zatvorenim prostorima i javnim okupljanjima. Posljedično tome, već ovoga vikenda uočeno je povećano kretanje građana po šumama, planinarskim stazama i nepristupačnim terenima. Ovisno o daljnjem razvoju situacije, moguć je porast navedenih aktivnosti.

Podsjećamo na osnovno načelo da na organiziranim planinarskim akcijama mogu sudjelovati samo zdrave osobe. Upozoravamo posebno na nužnost primjene svih higijenskih mjera, pogotovo na higijenu ruku, korištenje vlastitih čaša i pribora za jelo, zaštitu od kašlja, i redovito pijenje tekućine. Pri boravku na otvorenom prostoru mogućnost širenja zaraze je manja, ali treba imati u vidu da npr. autobusni prijevoz na izlete i okupljanje većih skupina može lako predstavljati povećan rizik za zarazu. (Hps)

S obzirom na sve veći angažman resursa zdravstvenog sustava kao i činjenicu da pripadnici HGSS-a tijekom akcija spašavanja nisu u mogućnosti koristiti potpunu potrebnu zaštitnu opremu od virusa, molimo vas sve da izborom mjesta i aktivnosti smanjite rizike na minimum. Odgovornim ponašanjem sačuvajte vlastito zdravlje, naše i zdravstvenih djelatnika koji ulažu maksimalne napore u borbi s pandemijom.

Pazimo na sebe i jedni na druge!