Istarski planinarski savez

Pohodu po IPP-u sudjelovalo 200-tinjak planinara

Protekle je nedjelje održan sada već tradicionalni osmi po redu pohod po Istarskom planinarskom putu (IPP) kojeg je pohodilo dvjestotinjak planinara iz cijele regije u organizaciji Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazina i Istarskog planinarskog saveza. U šestosatnom pohodu koji je krenuo iz Brgudca put je skrenuo prema Planinarskoj kući na Koritima i dalje prema vrhovima Velikom i Malom Planiku, inače najvišim vrhovima Ćićarija, od kojih se viši – Veliki Planik nalazi na 1.272 metra nadmorske visine.

Pohod po Istarskom planinarskom putu se odvija s ciljem popularizacije tog puta koji od Crne Punte iznad Koromačna do Savudrije, uz pravilo da domaćin pohoda bude društvo koje održava vrh. S obzirom da pazinsko planinarsko društvo održava dio koji ide u trokutu od Brgudca prema Velikom i Malom Planiku, logično je pao odabir na tu rutu. Uz članove iz društva domaćina pohodu su prisustvovali i planinari iz slijedećih društava: Planika iz Umaga, Montera iz Rovinja, Glasa Istre i Elektroistre iz Pule, Skitaci iz Labina, Ćićarije iz Buja, Opatija, Knezgrad iz Lovrana , Lisina iz Matulja , Platak i Kamenjak iz Rijeke, Gromovača iz Otočca, Pd Kočevje te Planinska sekcija Slovenskog kulturnog društva „Bazovica“ iz Rijeke.

Pozdravni govor u ime organizatora održala je Patricija Jedrejčić, dopredsjednica Istarskog planinarskog saveza i predsjednica. U svom je govoru istaknula značaj Istarskog planinarskog puta i značaj manifestacije kojom se pruža mogućnost svim planinarima da na vođenim pohodima prođu sve vrhove i kontrolne točke Istarskog planinarskog puta. Do sada su odrađeni pohodi i kontrolne točke IPP-a Crna punta, Skitača, Oštri, Standar, Plomin, Sisol, Šikovac, Kremenjak, Brgud, Vojak, Poklon i Ošalj vrh.

Sljedeće godine obilaze se kontrolne točke IPP Korita i Brajkov vrh. Nakon pozdravnog govora predstavljeni su vodiči 8. Pohoda po IPP-u. Glavni vodiči bili su Alberto i Patricija Jedrejčić te doajen pazinskog planinarstva Giovanni Sirotti – Ninni, a pomoćni vodiči bili su Dalibor Jakovčić, Loredana Šperanda, Tanja Družetić, Gracijela Grubiša i Igor Gržinić iz Pazinke, Boban Memedović iz Montera, te Vilim Boljunčić i Tihomir Firj iz Glasa Istre.

Dobro raspoložena i vesela skupina planinara krenula je prema Koritima. U planinarskoj kući na Koritima raspoloženje se još više poboljšalo sa prvim zrakama sunca i toplim čajem domara kuće. Na Velikom Planiku planinare je dočekala sitna kišica i nažalost sakrila prekrasne vidike. Kolona se je nastavila kretati dalje do Malog Planika te stazom preko nekadašnjeg kamenoloma natrag do Brgudca. Gledano u brojkama, planinari su u šest sati hodanja prošli stazu dugu 14,5 kilometara s ukupno 680 metara uspona i spuštanja.

Tekst: Anton Finderle
FOTO: Dinko Gudić, Milivoj Filipović