Istarski planinarski savez

Pod vrhovima Monte Rose

Glas Istre, 11.9.2015.

LYSKAMM veličanstvena tura po ledu, snijegu i oštrom grebenu

Iako je u nizini vladao pravi ljetni ugođaj, planinski masiv Monte Rose u Peninskim Alpama na granici Italije i Švicarske zameo je snijeg, no to nije omelo istarske planinare da u tri dana savladaju šest vrhova iznad 4.000 metara nadmorske visine. Članovi istarskih planinarskih društava HPD Planik Umag, PD Pazinka Pazin, PD Glas Istre Pula, kao i prijateljskog društva HPD Bilo iz Koprivnice, kolovoz su rezervirali za osvajanje visokogorskih vrhova u masivu Monte Rosa s glavnim ciljem prijelaza, planinari u žargonu kažu: priječenja, grebena Lyskamm.

U organizaciji planinarskih vodiča SPV Istra Nina Saliha iz Pazinke i Gorana Šepića iz
Planika, dvanaest planinara je u tri dana osvojilo šest vrhova iznad 4.000 metara i to redom:
Piramide Vincent (4.215 metara), Balmenhorn (4.167), Corno Nero (4.321), Ludwigshöhe
(4.341) kao aklimatizacijske uspone, te Istočni Lyskamm (4.527) i Zapadni Lyskamm (4.481) kao glavne ciljeve.

Pet kilometara dugi greben

Tijekom trećeg dana za iskusnu grupu od pet planinara prava poslastica bio je vrlo zahtjevan uspon i prijelaz grebena Lyskamma. To je ogromni masiv koji leži na granici između Švicarske i Italije, a sastoji se od pet kilometara dugog grebena u kojem se nalaze dva vrha, zapadni 4.481
metara, težina: AD (II/45°) i istočni 4527 metara, težina: AD (II/45°). Sjeverna strana planine je impresivni, 1.100 metara ledom pokriveni zid koji se izdiže iz Grentzgletscher ledenjaka, a “nježnija” južna strana izdiže se samo nekoliko stotina metara iznad ledenjaka Lysgletscher.
Priječenje grebena Lyskamm od Felikjoch do Lysjoch je veličanstvena tura koja zbog kombinacije leda, snijega i oštrog grebena, na dijelovima širokog tek toliko da stanu noge, koji se strmoglavljuje u doline, zahtjeva siguran korak, prepričava nam svoje utiske Goran Šepić.

Pripreme skorogodinu dana

Izlet na Monte Rosu nastavak je već tradicionalnih visokogorskih tura u organizaciji SPV Istra. Do sada su tako organizirani Gran Paradiso, Rifugio Capanna Regina Margherita, Castor, Breithorn.
Najnoviji pohod u visokogorju Monte Rose uspješno su odradili planinari Patricija Jedrejčić, Rosanka Ujčić, Vedran Škof, Kemal Pršeš, Lenko Matejčić, Danijel Balaško, Elvis Brajković, Dalibor Blašković, Theo Matas, Ivan Pavletić te Nino Salih i Goran Šepić.
Psihofizičke pripreme planinara za ovaj izlet bile su naporne i trajale su skoro godinu
dana. Velika visina vrhova, ledeni uvjeti, niske temperature iako je bila sredina
ljeta, zahtijevali su posebnu opremu, ali i kondicijsku pripremu i visoku koncentraciju,
pogotovo za grupu koja je odradila tehnički zahtjevno priječenje jednog od po meni najljepših grebena u Alpama. Zadovoljstvo i osmjeh planinara nakon povratka u dolinu, druženje i prepričavanje doživljaja je ono nešto što me motivira. Kako je jedan naš kolega rekao “Neopisivo je zadovoljstvo ostvariti svoj san, kakav god on bio”. Greben Lyskamma je bio jedan moj san. Već se okrećem sljedećem snu i strpljivo čekam sljedeću visokogorsku sezonu, kazao nam je Nino Salih.

PIŠE Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Fotografi je snimili sudionici pohoda”

« of 2 »