Istarski planinarski savez

Park prirode Učka od 11. svibnja ponovno otvoren za posjećivanje

“Kako su i dalje na snazi mjere koje zabranjuju okupljanje više od pet osoba posjet parku je dozvoljen individualnim posjetiteljima, a za organizirane grupe posjećivanje će se dozvoliti sukladno budućim uputama i Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Drago nam je što ćemo opet zajedno uživati u našem Parku u ovo, za većinu, najljepše doba godine.

Budući da i dalje postoji rizik prijenosa bolesti COVID-19, mole se posjetitelji da se pridržavaju mjera fizičke distance i higijenskih standarda:

* Fizička distanca na otvorenom: potrebno je održavati fizičku distancu od 1,5 metra među osobama. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju da se izbjegava grupiranje na jednom mjestu.

* Preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju nečistim rukama.
* Pridržavajte se svih općih i higijenskih mjera HZJZ:
** Što češće perite ruke, a obavezno, nakon korištenja toaleta, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo; za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.
** Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.
** Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
** Nošenje medicinske maske obavezno je ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).
** Kako bi zaštitili sebe i druge preporučeno je korištenje maski i rukavica, pogotovo u zatvorenim prostorima te na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi (info punkt, WC i sl.).
** Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 2m kod razgovora. Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): ostanite kod kuće i javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku.
** Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.”

Više informacija na: http://www.pp-ucka.hr/park-prirode-ucka-od-11-svibnja-ponovno-otvoren-za-posjecivanje/