Istarski planinarski savez

Ornitološka radionica na Učki u sklopu projekta izgradnje planinarskog skloništa Kremenjak

Na lokaciji ornitološkog kampa u Parku prirode Učka, u blizini lokve Rovozna, održana je 4.9.2022. godine radionica za dionike projekta Izgradnje planinarskog skloništa i promatračnice za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“ na Kremenjaku.

U suradnji s udrugom Biom koja je uključena u realizaciju projekta, planirano je održati nekoliko ornitoloških radionica i predavanja.

Serija predavanja zamišljena su kao edukativna i prvenstveno namijenjena članovima planinarskog društva koje će po izgradnji voditi brigu o skloništu i češće ga posjećivati, kako bi obogatili svoje iskustvo, te mogli primjereno postupati i dijeliti dobivena znanja s drugim posjetiteljima.

Prva u nizu radionica imala je naglasak na migratorne vrste ptica Učke i prstenovanju .

Na radionici, osim volontera udruge Biom i voditeljice radionice biologinje Šoštarić, bili su prisutni i ostali dionici projekta, a među njima i članovi planinarskih društava PD „Elektroistra“ Pula, PD „Pazinka“ iz Pazina i HPD „Planik“ iz Umaga.

Četrdesetak polaznika radionice imali su prilike čuti predavanje o prstenovanju ptica, saznati puno detalja o migracijama ptica koje obitavaju na okolnom području ili se kratko zaustavljaju na svom putu u južne krajeve kao i demonstraciju korištenja mreža te samog procesa prstenovanja uhvaćenih ptica. Trosatna radionica prošla je u odličnom raspoloženju i društvu, bez obzira što meteo uvjeti nisu bili obećavajući.

Autor teksta i fotografija: Goran Šepić.

« of 4 »