Istarski planinarski savez

ODRŽANA DRUGA EDUKACIJSKA TURA MODULA D – VISOKOGORSKO PLANINARSTVO

Pa području Ortler Grupe u Južnom Tirolu uspješno održana druga od planirane tri programske edukacijske ture Modula D – Visokogorsko planinarstvo

Strpljivost se u planinama uvijek nagrađuje pa je to uvjerenje, jednomjesečno čekanje da se isotherma 0°C spusti na povoljnije razine, rezultiralo povoljnim ishodom druge edukativne ture. Nastupom jesenskih temperaturnih uvjeta u europskom visokom gorju (iako je stanje ledenjaka i permafrosta nepovratno narušeno) ponovo su se intenzivirale aktivnosti u svim planinski zemljama „alpskog luka“ (https://www.club-arc-alpin.eu/)

Zbog svoje jedinstvene morfologije i kompleksnih elemenata visokogorskog uspona za cilj druge edukativne ture Modula D primjereno je odabran Ortler (3905 m) najviši vrh istočnih Alpa ali i Tirola u cjelini. Visinom i veličanstvenim izgledom s poštovanjem je zaslužio naziv “König Ortler” (istaknuto u himni Južnog Tirola, Bozner Bergsteigerlied), dok mu impozantnu masivnost opisuje legenda koja kaže da je on okamenjeni div na prijestolju Tirola visoko iznad sela Sölden i Trafoi. Ortler Grupa, kako se službeno naziva ovaj planinski masiv koja okružuje istoimeni glavni vrh, sastoji se od brojnih privlačnih vrhova, prijevoja i ledenjaka te je integralni dio Nacionalnog parka Stilfserjoch. Sam glavni vrh danas je jedan od najposjećenijih planinarskih ciljeva u Južnom Tirolu a usponi se u pravilu izvode preko tri najistaknutija grebena: sjeverni greben – Tabarettagrat (Normalweg), istočni greben – Hintergrat (Östlicherweg) i najduži zapadni greben – Pleisshorngrat (Meranerweg). Zanimljivo je da su svi nabrojani grebeni, iz visokogorske perspektive, zahtjevni i traže vještinu penjanja umjerenih alpinističkih težina (≥UIAA III), a njihovi gornji dijelovi (iznad 3300 m) i sposobnost savladavanja ledenih strmina do ≥40°.

S obzirom na to da su svi sudionici Modula D prihvatili obrazac predaklimatizacije kao učinkovitu metodu završne psihofizičke pripreme tako su i za ovu visokogorsku turu prethodno izvršili dva trening uspona u Kamniškim Alpama i to: 27. 08. 2022. g. na Kalšku goru (2047 m) odnosno 28. 08. 2022. g. na Grintavec (2558 m). Valja napomenuti da su tom prilikom, uz neprestano nadmudrivanje s lošom vremenskom situacijom, osim samih kondicijskih uspona uspješno održane i situacijske vježbe improvizacija s minimalnom tehničkom opremom.

Konačno, druga programirana edukacijska tura započela je u četvrtak 01. 09. 2022. g. u jutarnjim satima usponom označenom planinarskom stazom u zapadnom dijelu doline Ötztal, iz popularnog skijališkog mjesta Solda (Sölden, 1368 m) preko sedla Bärenkopfscharte (2850 m), do planinarskog doma Payerhütte (3029 m). Kratka stanka na „međustanici“ Tabarettahütte (2556 m) iskoristila se je za okrjepu ispod impozantne sjeverne stijene Ortlera i upoznavanje s relevantnim karakteristikama planinske skupine. Primjereni tempo uspona i prethodna dobra psihofizička priprema pozitivno je utjecala na stanje svih sudionika Modula D tako da se je ubrzo po dolasku u Payerhütte pristupilo formiranju naveza i njihovim samostalnim pripremama za sutrašnji uspon sjevernim grebenom Tabarettagrat prema vrhu Ortlera.

U zoru narednog dana, utorak 02. 09. 2022., uz nadzor M. Nikšića, pročelnika Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje IPS-a i asistenciju ovlaštenog edukatora IPS-a S. Dobrića, započeo je gotovo nestrpljivo očekivani uspon i konačno prva samostalna realizacija simultanog napredovanja polaznika Modula D kretanjem u mješovitom (stijena i led) visokogorskim okruženju. Uspon je započeo neoznačenom ali dobro uhodanom stazom, tzv. “Felsenwegom” kojim se prelazi sjeverozapadno pobočje Tabarettaspitze (3128 m) i pristupa penjačkom dijelu ove popularne rute na glavni vrha Tirola. Nakon lakšeg grebenskog penjanja (UIAA I-II) uslijedila je prva zahtjevna dionica tzv. „Wandl“. To je zapravo 70 metarska okomita stijena, tehnički osigurana željeznim lancima u smjeru uspona (UIAA III) i na neki način predstavlja ključno mjesto cijele ture. U nastavku, gornji dio grebena postao je izložen i uzak sve do najtežeg ali ipak kratkog penjačkog detalja „Gratstück Scheide“ (UIAA III+).  Ubrzo zatim, kad se je glavni greben već dobro položio ruta je dostigla karakteristično mjesto „Scharte“ od kuda se je nastavljala dobro utabana traverza sjevernom stranom Tschierfecka, izrazitog stijenovitog ramena na kojem je više gore smješten Lombardibiwak (3316 m). Traverza je, nakon kraćeg sajlama i klinovima osiguranog detalja, završila na donjem bazenu ledenjaka Ortlerferner tzv. „Bärenloch“ (3200 m), gdje uobičajeno, nakon kratkog odmora i okrijepe,  planinari formiraju ledenjačke naveze i kreću u ledeni svijet Ortlera. Međutim, zbog povlačenja ledenjaka i agresivne erozije permafrosta uslijed globalnog zatopljenja, ova dionica je posljednjih godina postala toliko zahtjevna i opasna da ju je svake sezone potrebno domišljato dodatno osiguravati raznim tehničkim rješenjima. Od tuda je slijedio uspon lijevo od ledopada (uz prijetnju visećih seraka Oberer Ortlerfenera) i dalje kroz “Eisrinne”, 50 metarski uski ledeni kanal (45°), koji dostiže zaravan Tschierfegg (3362 m). Nakon ovog mjesta, na kojem se prvi puta pruža izravni pogled na vršni greben, kroz strm i kaotičan labirint ledenjačkih pukotina (35°/80°A0) konačno dolazi na položeniji Oberer Ortlerplateau (3600 m) i dalje do jedinstvenog križa na vrhu Ortlera (3905 m). Nakon oduševljenja uspješnim usponom i kratkog odmora uslijedio je jednako tako tehnički zahtjevan i dugotrajan silaz do Payerhütte (3029 m). Na gotovo svim zahtjevnijim tehničkim dionicama koristio se spust po užetu (abseil) odnosno kontrolirano otpenjavanje s osiguravanjem. Uvjeti tijekom cijele ture bili su više nego dobri a dan uspona bio je dobro iskorišten „vremenski prozor“ u ovoj zapravo poprilično nestabilnoj planinarskoj sezoni.

Zadnji dan edukacijske ture, subota 03.09.2022. u kišnim jutarnjim satima žurno je poduzet spust u dolinu Ötztal. Kratka stanka na „međustanici“ Tabarettahütte (2556 m), iskorištena je za uobičajenu analizu i evaluaciju obavljenog posla koja je utvrdila dobru prethodnu pripremu nužnih resursa i prilagodbu razini visokogorskog komfora što je rezultiralo zadovoljstvom svih sudionika kvalitetnim upravljanjem rizicima kojima su bili izloženi.. Dolaskom u Soldu završio je službeni dio druge edukacijske ture sukladno nastavnom planu po Programu edukacije IPS-a te je uslijedio zamoran povratak u Istru.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Goran Kliman i Damir Blažević

« of 5 »