Istarski planinarski savez

Izmjena trase IPP-a na području Kajini-Mala Huba, Buzet

Nakon bezuspješnih pokušaja da se putem nadležnih službi zaustavi Offroad i Motocross vožnja izvan predviđenih poligona, vlasnici zemljišta na području Grada Buzeta odlučili su samostalno zaštititi svoje posjede od devastacije. Na udaljenosti od oko 700 metara od KT7 u pravcu Buzeta, šumski put kojim ide trasa Istarskog planinarskog puta (IPP) u dužini od oko 100 metara, početkom travnja o.g. zapriječen je žicom i trasa zakrčena posječenim stablima (fotografije u privitku).

Nakon terenskog izvida i razmatranja mogućih rješenja, povjerenik za IPP Istarskog planinarskog saveza (IPS), voditelj markacista HPD “Planik” Umag podružnica Buzet i direktor utrke “100 Milja Istre” (100MI) koja koristi istu trasu, utvrdili su slijedeće:

  • napušta se dio trase IPP-a i 100MI od tvornice Trend-Polo u Maloj Hubi do raskrižja IPP-a sa šumskim putom Kajini-Šakori,
  • usvaja se zamjenska trasa IPP-a i 100MI po nekadašnjem planinarskom putu BBB (gledajući u kontra smjeru tj. iz pravca Buzeta): tvornica Trend Polo – asfaltom prema Kajinima 1 km – ulijevo po šumskom putu 120 m – nakon mosta preko potoka udesno i uspon po šumskoj stazi 580 m/80 m – izlaz na šumski put i ulijevo 330 m do spoja s trasom IPP-a (skica u privitku),
  • zamjenska trasa IPP-a duža je 500 m od postojeće trase.

Markacisti HPD Planik Umag podružnica Buzet, izvršili su odmah potrebne terenske radove tj. brisanje markacija na napuštenoj trasi, te postavu novih markacija na zamjenskoj trasi. Ujedno je snimljen GNSS zapis nove trase, a putem Komisije za planinarske putove HPS-a izvršiti će se odgovarajuća ažuriranja u Registru planinarskih putova HPS-a na mrežnim stranicama HPS-a.

Tekst i skica: Vladimir Rojnić, Fotografije: Alen Paliska