Istarski planinarski savez

Istarski planinari na zimskim vježbama kod slovenskih kolega

Sigurno kretanje na snijegu i ledu

U suradnji s gorskom službom spašavanja iz Tržiča, osim uobičajenih tema vezanih za sigurno kretanje planinara u zimskim uvjetima, posebno je obrađena tema lavina

  TRŽIČ – Tradicionalne zimske vježbe istarskih planinara koje su okupile dvadeset i jednog člana istarskih planinarskih društava HPD Planik, PD Pazinka, PD Glas Istre i PD Montero, održane su krajem veljače u okolici doma na planini Šija u Karavankama na oko 1500 metara nadmorske visine. Zimske vježbe u snježnim uvjetima sa ciljem edukacije planinara za sigurno kretanje na snijegu i ledu, provedene su treću godinu za redom, u organizaciji planinarskih vodiča Nina Saliha iz PD Pazinka, SPV Istra i Gorana Šepića iz HPD Planik, SPV Istra.
Planinari početnici usvajali su osnovna znanja kretanja s derezama, cepinom i ledenjačkim navezom, a iskusniji su vježbali napredne tehnike kretanja kao priprema za predstojeće visokogorske pohode. Domaćini i planinari u domu na planini Šija, supružnici Miha i Simona Teran, učinili su boravak planinara ugodnim, te stavili na raspolaganje svoje znanje, tehniku, dom i izvrsnu kuhinju. U sklopu edukacije održana su predavanja, video prezentacije, razgovori i diskusije u planinarskom domu, te vježbe u grupama na hladnim zasnježenim padinama planine Košuta.
– Ove godine je u suradnji s gorskom službom spašavanja iz Tržiča, osim uobičajenih tema vezanih za sigurno kretanje planinara u zimskim uvjetima, posebno obrađena tema lavina. Instruktor alpinizma, član slovenskog GRS Tržič i planinarski vodič Aljaž Anderle svoje je bogato dugogodišnje iskustvo u spašavanju u zimskim uvjetima kao i iskustvo u ledenom i kombiniranom penjanju, nesebično prenosio planinarima u cilju njihovog sigurnog kretanja planinama u zimskim uvjetima. Prepoznavanje tipova snijega, tipova lavina, određivanje lavinske opasnosti, potraga u slučaju lavina, rad sa lavinskim primopredajnicima i sondama, samo su neke od tema koje su se obrađivale teoretski i praktično na terenu. Lakoća predavanja, zanimljiva obrada teme i praktične vježbe koje je Aljaž pripremio, bile su korisne i poticajne za sve prisutne. Zadovoljstvo je bilo neizmjerno, prenio je Goran Šepić.
Dvodnevne vježbe povećale su osnovna znanja i vještine istarskih planinara koji se u povodu obilježavanja 140 godina istarskog planinarstva, u kolovozu pripremaju za visokogorski pohod na Dufourspitze u Monte Rosa masivu, koji je sa svojih 4.634 metara nadmorske visine drugi najviši vrh Alpa i zapadne Europe.
G. ČALIĆ ŠVERKO
Glas Istre 02.03.2016.