Istarski planinarski savez

In Memoriam – Enio Bugarin 1951-2018

In Memoriam Enio Bugarin
1. kolovoza 2018. iznenada nas je napustio Enio Bugarin iz Pule. Rođen 9.10.1951. u Labinu, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, cijeli svoj radni vijek proveo je u poduzeću za distribuciju električne energije “Elektroistra” Pula (danas u sklopu “HEP”-a). Planine je zavolio za studentskih dana u Zagrebu, gdje je neko vrijeme vodio planinarsku sekciju Kluba studenata Istre “Mate Balota”. U Puli nastavlja planinariti u sklopu izleta tzv. društvenog standarda, koje “Elektroistra” organizira za svoje radnike. Zbog sve većeg odaziva, pristupilo se osnivanju planinarskog društva.

Osnivačka skupština PD “Elektroistra” Pula održana je 9. rujna 2006. godine na Koritima. Kao čovjek s planinarskim iskustvom, Enio Bugarin izabran je za prvog predsjednika, i tu je dužnost obnašao dva mandata, do 2015. godine. Uz njegovo vodstvo i pomoć desetak vrijednih suradnika, a posebno tajnika i sadašnjeg predsjednika Dragana Drobnjaka, PD “Elektroistra” Pula polako stasa u respektabilno planinarsko društvo. Od početnih 40-tak, društvo danas broji 200-tinjak članova. Školovani su vrsni vodiči s kojima se organizira prosječno 30-tak izleta godišnje. Markacisti održavaju 21 kilometar planinarskih putova na južnom grebenu Učke. U društvu vlada planinarski duh, koji unosi svježinu u djelovanje Istarskog planinarskog saveza. Održavaju se prijateljske veze s društvima iz kontinentalne Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Enio Bugarin bio je spor na ljutnju, vedre i poletne naravi. Sebe nije stavljao na prvo mjesto, a znao je pomiriti suprotnosti, u cilju ostvarenja planinarskog zajedništva. Iako nas je prerano napustio, ostavio je trajni pečat u svom matičnom društvu “Elektroistra” Pula, kao i u suvremenom istarskom planinarstvu. Iskrena sućut njegovoj obitelji. Počivao u miru na prekrasnom groblju u Premanturi, s pogledom na plavetnilo Jadrana.

(Vladimir Rojnić)