Istarski planinarski savez

Završena četvrta mala planinarska škola Planinarskog društva „Opatija“

4. mala pl. škola PD Opatija

Svečanom prezentacijom u Centru za posjetitelje Javne ustanove „Park prirode Učka“ službeno je okončana četvrta mala planinarska škola Planinarskog društva „Opatija“, koju je uspješno završilo 29 polaznika u dobi između 6 i 12 godina. Škola je organizirana po planu i programu Hrvatskog planinarskog saveza za male (dječje) planinarske škole, a pokrovitelji su ovogodišnje, kao i prethodnih triju, bili Grad Opatija, Istarski planinarski savez i Javna ustanova „Park prirode Učka“.

Opatijsko planinarsko društvo danas broji nešto više od 250 članova. Mala planinarska škola održava se svake parne godine, dok se neparnih godina održava opća planinarska škola za odrasle, što je u skladu s ciljevima i djelatnostima Društva, među kojima se jak naglasak stavlja upravo na edukaciju. Tako je tijekom posljednjih sedam godina opću planinarsku školu u organizaciji Planinarskog društva „Opatija“ završilo stotinjak polaznika, a jednako je toliko djece i mladih prošlo kroz malu planinarsku školu. Ovogodišnja mala škola ostat će upamćena po rekordno brzom popunjenju jer su gotovo sva slobodna mjesta popunjena doslovno u dva-tri dana, što dovoljno govori o velikoj potrebi za takvim sadržajem, pogotovo u vrijeme aktualne pandemije, koja je iz temelja promijenila način provođenja slobodnog vremena djece i mladih.

Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenome na području Učke, osim uvodnog predavanja, koje je održano u opatijskoj Vili Antonio. Na njemu su polaznici saznali što je to planinarstvo i što znači biti dobar planinar, a odmah nakon toga zaputili se na svoj prvi planinarski uspon na vrh Veprinac. Na sljedećim izletima polaznici su posjetili Pećnik, Grnjač, Crkveni vrh, Vojak, Orlove stijene, Brložnik i Krog. Uspon na Vojak treba posebno istaknuti jer se odvijao u pravim zimskim uvjetima i djeca su na najviši vrh Učke stigla po respektabilnim centimetrima snijega. Izlet vlakom u Fužine s posjetom špilji Vrelo mnoge je oduševio jer im je to bio prvi susret s tim prijevoznim sredstvom. Mali planinari posjetili su i kanjon Vele drage, zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode, gdje su prošetali kroz mrak napuštenih željezničkih tunela i labirint impresivnih vapnenačkih tornjeva. Na ćićarijska Korita organiziran je pak izlet ne samo za polaznike nego i za njihove obitelji i prijatelje, a oni hrabriji uspeli su se na Brajkov vrh i Županj vrh, uživajući u pogledu na Učku s druge strane. Završni izlet bio je dvodnevan sa spavanjem u planinarskom domu na Poklonu. Najveći dio predavanja odvijao se na terenu, a tako i brojne vježbe. Između ostaloga djeca su se upoznala s osnovama orijentacije i čitanja karte, stekla osnovna znanja o prvoj pomoći i spašavanju u planini, poigrala se užetima i izradila svoje prve čvorove, okušala se u penjanju u stijeni i gradnji improviziranog skloništa (bivka), poslušala zanimljivosti iz povijesti planinarstva te uživala u zajedničkom druženju i društvenim igrama u planinarskom domu.

Voditelj ovogodišnje male planinarske škole bio je Igor Eterović, ujedno i pročelnik Vodičke sekcije Planinarskog društva „Opatija“, a Organizacijski odbor činili su uz njega Ivana Eterović, Zoran Popovski i Silvia Sušanj. Osim njih četvero u realizaciju škole bilo je uključeno dodatnih sedam vodiča Društva i troje mladih pomoćnika, dok je u obradi specijalističkih tema (npr. prva pomoć, Hrvatska gorska služba spašavanja, stručni obilazak Centra za posjetitelje Javne ustanove „Park prirode Učka“) sudjelovalo i troje vanjskih suradnika. Društvo je posebno ponosno na uspostavljenu praksu tzv. „mladih pomoćnika“, koja se odnosi na sudjelovanje i pomoć istaknutih polaznika s prošlih malih planinarskih škola, koji su i nakon završetka svoje škole ostali vrlo aktivni u planinarstvu, u edukaciji novih generacija. Uz njih svakako treba istaknuti i brojne domare Društva, koji su polaznike uvijek dočekivali toplim čajem i grickalicama u Planinarskom domu „Poklon“, kojim opatijsko planinarsko društvo upravlja.

Na završnoj prezentaciji ovogodišnje male planinarske škole, na kojoj su obitelji i prijatelji polaznika imali priliku vidjeti i čuti što su sve djeca radila tijekom osam tjedana trajanja škole, njezin voditelj Igor Eterović u vrlo emotivnoj atmosferi čestitao je svoj djeci i zahvalio suradnicima na njihovu predanom angažmanu. Izrazivši nadu da će velik broj polaznika ostati i dalje aktivan u matičnome planinarskom društvu, posebno je istaknuo da rad s djecom, iako izrazito odgovoran, iznimno obogaćuje i oplemenjuje svakoga tko s njima radi, a bogatstvo razvijenog odnosa, što je vidljivo iz mnoštva pozitivnih reakcija i povratnih informacija i djece i roditelja, najljepša je nagrada za sav uloženi trud.

Ivana Eterović

Fotografije (autor):

  1. Prikupljanje žigova u planinarske dnevnike na Veprincu (Silvia Sušanj)
  2. Vježba izrade čvorova pod Crkvenim vrhom (Igor Eterović)
  3. Osnove spašavanja u planini (Ivana Eterović)
  4. Zimski uspon na Vojak (Ivana Eterović)
  5. Izlet vlakom u Fužine (Ivana Eterović)
  6. Polaznici s obiteljima i prijateljima na Koritima (Zoran Popovski)
  7. Uspon na Brložnik (Igor Eterović)
  8. U labirintu pod Orlovim stijenama (Igor Eterović)
  9. Na vrhu Orlovih stijena (Igor Eterović)
« of 2 »