Istarski planinarski savez

ZAPOČEO MODUL D – VISOKOGORSKO PLANINARSTVO

Nakon realizacije preduvjeta, u organizaciji Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, započeo je finale Programa osposobljavanja u Istarskom planinarskom savezu, Modul D – Visokogorsko planinarstvo, namijenjen za članove Istarskog planinarskog saveza s visokogorskim ambicijama.

Odavno je poznato da visokogorsko planinarenje definitivno nije ni planinarstvo a nije ni alpinizam, već ono predstavlja uvjetovani kompromis: pojednostavljeno rečeno to je “zlatna sredina” koja je evidentirano postala svjetski trend odvažnijih planinara. U planinskim područjima čija visina nadmašuje 3000 m/n.m započinju specifični uvjeti i ograničenja životnih funkcija čovjeka, započinju metaboličke i fiziološke tegobe uslijed sniženog atmosferskog tlaka, hladnoće, izoliranosti, morfologije, granice trajnog snijega i leda te na kraju i vrlo ćudljivih promjena vremenskih uvjeta koji mogu postati ozbiljan životni izazov za nepripremljene planinare.

Nema nikakve sumnje da je visokogorsko planinarenje izuzetna i zahtjevna psihofizička aktivnost koja u isto vrijeme potiče mentalne sposobnosti prilagođavanja i preživljavanja u specifičnim uvjetima karakterističnog planinskog okruženja. Jednako tako važno je istaknuti da ta „viša“ razina planinarenja bez sumnje nudi naročito životno ushićenje, svojevrsnu romantičnost i vrhunski planinarski doživljaj. Posebno ako planirani cilj zahtjeva naročite vještine snalaženja u prostoru, visoku razinu vladanja naprednim tehnikama kretanja i maksimalno izražen partnerski odnos u skupini.

Upravo je ovom premisom, 05. 05. 2022. g. u Pazinu, započelo informativno predstavljanje nastavnog Modula D Programa edukacije IPS-a. Nakon što je prezentiran sadržajni i dinamički plan programiranog osposobljavanja prisutnim zainteresiranim planinarima ponuđena je poticajna sugestija kako isključivo kompetentno i kvalitetno preneseno znanje u upravljanju rizicima i opasnostima uz primjerenu psihofizičku sposobnost visokogorsko planinarenje postaje kvalitetno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

Ubrzo zatim, već 11. 05. 2022. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, za sve potencijalne polaznike uslijedilo je stručno predavanje o razini psihofizičke spreme nužne za visokogorsko planinarstvo na siguran način, koje je ujedno i detaljno obrazložilo koncept klasifikacijskog pristupanja daljnjem stručnom osposobljavanju.
Tako je, od 10 planinara iz planinarskih društava PD „Glas Istre“ Pula, PD/CA “Elektroistra“ Pula/Pola i PD “Pazinka“ Pazin, koji su stekli uvjete osposobljavanja u Modulu D (prethodnim apsolviranjem Modula A, B i C Programa edukacije IPS-a) klasifikacijskoj normi (kondicijskoj i tehničkoj) pristupilo njih 8. Nakon kondicijske provjere održane 25. 06. 2022. g. na Učki (Medveja-Vojak, max. 2:30 sati) i demonstracije osnovnog znanja iz tehnika užetom u usponu i silazu (rope technique) provedene 26. 06. 2022. g. na zadanom poligonu penjališta Kamenjak iznad Grobnika, pristup ovom završnom nastavnom modulu Programa edukacije IPS-a ostvarilo je 6 polaznika.

Konačno, pod vodstvom M. Nikšića, pročelnika Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje IPS-a te uz asistenciju ovlaštenog edukatora IPS-a S. Dobrića, Modul D je službeno započeo radnim vikendom, 9. – 10. 07. 2022. g. nizom stručnih predavanja: o razvoju visokogorstva u nas i u svijetu, o specifičnoj osobnoj opremi, o anatomiji ledenjaka, značajkama glacijalne erozije, hidrologije, kinematike i mehanike ledenjaka, o tehnikama kretanja ledenjakom i napredovanja u usponu i silazu te o pripremi i izvedbi visokogorske ture. Kao praktični izazov, na kontroliranom poligonu penjališta Lido, Zarečki krov, održana je i vježba „na suhom“ u ledenjačkom navezivanju, tehnika samospašavanja i spašavanja iz ledenjačkih pukotina.
Teoretski dio Modula D završio je 15. 07. 2022. g. stručnim predavanjem o Prvoj pomoći u planini s naglaskom na specifična potencijalna bolesna stanja, profilaksu i prilagođavanje na visinu ispravnim aklimatizacijskim protokolom, koje je T. Lacković, dr.med. spec ORL i spec. gorske medicine održala u prostorijama Školsko-gradske sportske dvorane u Pazinu.
S obzirom na iskazani interes, kao neobavezni trening polaznika Modula D s ciljem predaklimatizacije za nadolazeće visokogorske ture, izvršeni su usponi (tijekom redovne aktivnosti PD Pazinke) u slovenskim Kamniškim Alpama i to 16. 07. 2022. g. na Planjavu (2392 m) kroz Repov kot i Srebrno sedlo te 17. 07. 2022. g. na Branu (2253 m) od Jermanovih vrata. Tom prilikom održane su i vježbe iz improvizacija s minimalnom tehničkom opremom.

Autor teksta: Mladen Nikšić
Autori fotografija: Lea Bertoša, Damir Blažević i Mladen Nikšić

« of 2 »