Istarski planinarski savez

Održana radionica korištenja GNSS uređaja

 GNSS radionica Žbevnica 2018
U pl. kući pod Žbevnicom održana radionica korištenja GNSS uređaja za markaciste i planinarske vodiče

 

U organizaciji Istarskog planinarskog saveza (IPS), organizirana je radionica korištenja GNSS uređaja (Globalni Navigacijski Satelitski Sustav). Radionica je održana na lokaciji planinarske kuće pod Žbevnicom, tijekom vikenda 17. i 18. ožujka 2018. godine.

Mnogi još govore da je GNSS nepotreban u planinama, ali kao i druge novosti on je postao naš pouzdani prijatelj u planinama. Inicijalnu radionicu korištenja GNSS uređaja u planinama za vodeće istarske i riječke markaciste, održala je Komisija za planinarske putove HPS-a, u Buzetu 2014. godine. Želja je IPS-a, da se stečeno znanje, obnavlja i unaprjeđuje, kroz organizaciju ovakvih edukativnih radionica, uz razmjenu znanja i vještina između iskusnih planinara. Na radionici su sudjelovali markacisti i planinarski vodiči iz sedam planinarskih društava: “Elektroistra” i “Glas Istre” iz Pule, “Knezgrad” iz Lovrana, “Učka” iz Rijeke, “Pazinka” iz Pazina,  “Planik” iz Umaga i PD “Opatija” iz Opatije; sveukupno 11 polaznika. Voditelj i organizator radionice bio je Goran Šepić, vodič iz HPD “Planik”.

Radionica je bila podijeljena u dva dijela. Prvi dan održan je teorijski i praktični rad na računalu u prostorijama pl. kuće, a drugi dan je održana praktična vježba na terenu i analiza iste.
Prvoga dana obrađivane su teme od značaja za markaciste i planinarske vodiče, kao npr. priprema GNSS prijemnika za planinarski izlet, aktivnosti i orijentacija na izletu putem GNSS-a, aktivnosti nakon planinarskog izleta, usklađivanje planinarskog zemljovida “Ćićarija” i GNSS uređaja, koordinatni sustavi, snimanje GPX traga i obrada za potrebe Registra planinarskih putova HPS-a, te rad s QGIS aplikacijom.

Terenska vježba drugoga dana odvijala se u okolici pl. kuće. Polaznici radionice odradili su scenarij koji je simulirao realne uvjete na planinarskom izletu: priprema GNSS uređaja (karte, tragovi, putne točke, rute, baterije, …), navigacija na samom terenu (hodanje po ruti, hodanje po tragu), korištenje raznih tehnika orijentacije s GPS uređajem prema unaprijed definiranom scenariju, određivanje koordinata iz topografske karte, navigacija do putne točke, hodanje po azimutu, projicirane putne točke, označavanje među točaka i dr. Na kraju vježbe, sudionici su snimljene tragove i označene među točke prenijeli na svoja prijenosna računala, te u aplikaciji Garmin BaseCamp analizirali trag, analizirali hodanje te izradili statistiku traga.

Sudionici su imali prilike upoznati i najnovije uređaje Garmin inReach Explorer, koji omogućavaju satelitsko praćenje, slanje SMS poruka putem satelita kao i poziv u pomoć spasilačkim službama putem satelita, te pametne satove s ugrađenim digitalnim kartama koji također omogućavaju navigaciju.

Na radionici se koristio besplatan softver Garmin BaseCamp i QGIS, te GNSS uređaji Garmin, serije eTrex, Oregon i Montera. Na kraju, zahvaljujemo se tvrtki Garmin na pomoći u realizaciji radionice (posudba uređaja, upute i dr. materijali), zatim Komisiji za planinarske putove HPS-a na uputama za korištenje BaseCamp i QGIS programa, te HPD-u “Planik” za ugodan smještaj rad u prekrasnom okruženju planinarske kuće pod Žbevnicom.

Tekst i fotografije: Goran Šepić

« of 2 »